https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Как да научим детето да спи отделно от родителите?

0

Детето може лесно да се отучи да спи само тогава, когато липсва стрес, то е спокойно, а атмосферата у дома не е напрегната

Детето трябва да се научи да спи само колкото е възможно по-рано. Най-често отделянето на детето да спи само се случва след първата година.

Как да научим детето да спи отделно от родителите?

Затова е важно родителите да проявят твърдост, търпение и последователност. Ето няколко съвета от руската авторка на помагала за родители Наталия Барложецкая, събрала практични познания на психолози, педиатри и педагози.

• Отучването става постепенно и плавно – като начало сложете на обяд детето да спи в отделно легло. Може известно време да оставате в стаята, но това трябва да е само в началото.

• Докато преодолее навика си, не въвеждайте други промени в живота на малкия човек.

• Когато заспива в родителското легло, мушвайте между него и вас голяма плюшена играчка за преграда – така не сте съвсем заедно.

• Ако премествате детето в отделна стая, постарайте се там да му хареса – изберете спално бельо, десенирано с любимите му герои, забавна нощна лампа.

• Първоначално то често ще идва при вас. Не го отпращайте, а го прегърнете, кажете му няколко мили думи, отведете в стаята и го сложете в леглото. Втория път не разговаряйте, но го целунете, придружете го до леглото, завийте го и излезте от стаята. Третия път си спестете и ласките, и разговорите – отведете го, завийте го и излезте. Правете това колкото е необходимо, без да показвате раздразнение и умора. Успехът е във ваши ръце, пише вестник „Всичко за семейството“.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.