https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Детето има нужда от добри думи, за да расте сигурно в себе си

0

Детето трябва да бъде насърчавано правилно, за да се развива по-добри да има самочувствие

deteto

Не забравяйте, че за момичетата и момчетата в 4-5 клас е важно да са в стила, възприет от съучениците им. Това е начин да се почувстват част от общността. Лъжата и неспазените обещания нараняват детската душа. „Ако завършиш успешно годината, ще ти купя ново колело“ – това наистина е стимул за повече старание и стремеж към
по-добри резултати. Но ако малкият ученик не получи обещаната награда, не се съмнявайте, че разочарованието ще е голямо. Една такава случка може трайно да наруши доверието между вас. Освен това показва каква е стойността на дадената дума и колко може да й се вярва.

Подценяването на възможностите е горчилка, която трудно се преглъща. Изрази като „Това не е работа за теб“ или „Остави това и го дай на кака си, тя ще се справи по-добре“ предизвикват комплекси и чувство за малоценност. Те убиват желанието и волята за себедоказване. Подобно въздействие имат и сравненията. Обикновено родителите ги използват с цел мотивация, но ефектът е съвсем различен. „Катя успява да напише всички домашни в занималнята, а ти никога“ – такова съпоставяне кара детето да се чувства в позицията на губещо или поне на догонващо. Изтъквайте и поощрявайте неговите индивидуални качества и заложби, вместо да коментирате в какво са подобри съучениците му.

Споделяйте радостите и разочарованията на детето. Проявете разбиране и подкрепете избора му дори когато сте съгласни с него, освен ако не е опасен за живота и здравето му. Грешките дават опит особено щом след това сте ги анализирали заедно.

И не забравяйте, че не е важно само какво ще кажете, а и как ще го кажете.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.