https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Повръщане при деца без температура

0

Повръщащият рефлекс е една от защитните реакции на тялото и не винаги е признак на някакво заболяване. Повръщането помага на тялото да се освободи от токсините. Сигнали за необходимостта от изпразване на стомаха могат да идват от различни органи – стомаха, червата, бъбреците, черния дроб, вестибуларния апарат. Тези сигнали отиват до центъра за повръщане в мозъка, който дава команда за изпразване на стомаха.

Видове повръщане при дете

Повръщането може да се появи при различни обстоятелства, например при травматично увреждане на мозъка, отравяне, по време на пътуване. В някои случаи се появява многократно повръщане, понякога е придружено от замаяност, припадък и загуба на съзнание, коремна болка и диария.

Повръщане с жлъчка
По-често се появява при остър панкреатит. Следи от жлъчка се появяват и при инвагинация (запушване) на червата. Също така в този случай има епизодична болка със спазми.

Повръщане на кръв
Може да възникне поради химически изгаряния, кървене в хранопровода при деца с цироза на черния дроб и язва на стомаха или дванадесетопръстника. Изисква спешна помощ.

Повръщане, което е жълто или зелено на цвят
Този вид повръщане има горчив вкус, което показва наличието на жлъчка. Може би има проблеми с функционирането на черния дроб, жлъчния мехур или да е следствие от прекомерна употреба на мазни храни.

Повръщане със слуз
Среща се при гастрит, хранителни алергии и бронхит. Децата под 3-годишна възраст често поглъщат слуз, а и дълго продължилата кашлица също може да предизвика повръщане със слуз.

Причини за повръщане при дете

Ако повръщането не е придружено от температура, тогава най-вероятната причина за възникването му може да бъде нарушение на стомашно-чревния тракт, хранително отравяне (храна с изтекъл срок на годност или ниско качество, химикали), интоксикация след приемане на лекарства, дисбактериоза.

Нека да разгледаме някои възможни причини.

Пилороспазъм или спазъм на пилора

Стомашен спазъм, който най-често се появява при новородени поради недоразвитие на нервната система. Повръщането може да е обилно. Такова дете обикновено е неспокойно и не наддава добре. Пилороспазмът не трябва да се бърка с регургитация, която най-често се наблюдава, когато стомахът е пълен с храна.

Чревна непроходимост

Придружен от силна болка, подуване на корема, спазми и кръв в изпражненията. Чревната непроходимост при деца най-често се свързва с глисти или инвагинация, което представлява проникване на част от червата в сегмент от съседна част на червата. Повърнатото може да съдържа жлъчка.

Повръщането може да бъде придружено от антиперисталтични движения на червата, което може да позволи на чревното съдържание да изтече в стомаха.

Възпалителни заболявания на стомашно-чревния тракт (остър гастрит, гастродуоденит, панкреатит, холецистит)

Тези заболявания могат да възникнат поради неправилно хранене, злоупотреба с пържени, пушени и мазни храни или слаб имунитет. В тези случаи повръщането често е придружено от диария, коремна болка, загуба на апетит и подуване на корема. Обикновено не се наблюдава повишаване на температурата, но в някои случаи тя може да достигне 37°C.

Повръщане 10-15 минути след хранене се наблюдава при функционална диспепсия, остър гастрит и туморен процес в кардиалната част на стомаха. При някои форми на гастрит в повърнатото може да има кръв.

При гастродуоденит продължителният запек може да бъде заменен от диария. При остър панкреатит характерът на повръщането е много забележителен: многократно и обилно. В този случай първо се освобождава съдържанието на стомаха, последвано от жлъчката и съдържанието на дванадесетопръстника. Такова повръщане заплашва да дехидратира тялото на детето. Повръщането при остър холецистит обикновено не е придружено от диария. Детето, като правило, се притеснява от болка в десния хипохондриум и горчивина в устата. Характерно за стенозата на пилора е повръщането на храна, приета предния ден и дори 1-2 дни преди възникването му.

Рискови групи за развитие на функционални стомашно-чревни разстройства през първата година от живота

 • деца, родени преждевременно, морфофункционално незрели;
 • деца, които не са получили кърма при първото хранене,
 • деца, получаващи пълно парентерално (инжекционно) хранене.

Чуждо тяло в хранопровода

Тъй като децата често слагат нещо в устата си, навлизането на чуждо тяло в хранопровода може да предизвика пристъп на повръщане. Ако чуждо тяло увреди лигавицата на хранопровода или стомаха, в повърнатото може да се открие кръв.

Хранително отравяне

Повръщането често се появява при хранително отравяне – например от продукти с изтекъл срок на годност или с лошо качество или от ядене на неизмити зеленчуци и плодове. В такива случаи повръщането може да бъде придружено от диария, а понякога и температурата се повишава.

Дисбактериоза

Нарушаването на чревната микрофлора поради продължителна употреба на антибиотици често е придружено от повръщане и диария. Важно е да внимавате, когато се приемат такива лекарства, тъй като те са вредни не само за патогенните микроби, но и за нормалната микрофлора.

Други заболявания

Повръщането може да се развие и при заболявания, които не са свързани със стомашно-чревния тракт, като:

 • травматични мозъчни наранявания, като сътресение или контузия;
 • психогенна травма – може да бъде провокирана от стрес, тревожност, емоционални сътресения;
 • на вестибуларния апарат;
 • метаболитни заболявания ( диабет , непоносимост към лактоза и др.).

Какво да правите и как да спрете повръщането при дете

✅На първо място, трябва да се обадите на лекар. Преди пристигането му на детето трябва да се дадат много течности – топла, леко подсолена или негазирана минерална вода. Можете да дадете и билкови отвари, например от лайка, мента и др. Това ще облекчи стомашно-чревния тракт, ще помогне за премахване на токсините и ще попълни загубата на течности.

✅По време на пристъп на повръщане е важно да се гарантира, че детето е в позиция, която улеснява преминаването на повръщаното и не може да се задуши. За да направите това, бебето или детето трябва да се обърне настрани и да се държи в полуизправено положение. След повръщане е необходимо да изплакнете устата и да я освободите от повръщаното. Не е необходимо да давате на детето си лекарства или сами да правите стомашна промивка. Само лекар може да даде подходящи предписания след установяване на причините за повръщане.

✅В зависимост от причината за повръщането има няколко начина да го спрете преди пристигането на лекар. Родителите на детето не трябва да се дават лекарства против повръщане, тъй като повръщането най-често има защитна функция.

✅За да възстановят загубената течност, родителите могат да започнат да дават разтвор за възстановяване на водно-електролитния баланс, както и чай с лимон за деца над 3г. Лекарите не препоръчват пиене на бутилирана „бебешка“ вода при повръщане на детето, тъй като това може допълнително да влоши водно-електролитния състав на кръвта в организма. Освен това се вземат предвид текущите загуби на течност чрез редки изпражнения и повръщане: за всеки епизод на диария/повръщане се дават допълнително 100-200 ml течност.

✅Трябва да се опитате да успокоите детето и да го поставите на хладно и тихо място. Поставете хладна, влажна кърпа на челото си и поглаждайте корема по посока на часовниковата стрелка, без да натискате. Трябва да обърнете внимание на честотата и обема на уриниране при детето.

Жаждата на детето се засилва, забелязва се суха кожа и лигавици. Но с нарастването на дехидратацията детето става летаргично, спира да уринира, жаждата изчезва, кожата губи тургор (еластичност) и очите „потъват“. В този случай няма време за губене, трябва да се обадите на лекар и да хоспитализирате детето.

Дневна нужда от течности според теглото на детето:

 • 2-10 кг. – 100 мл/кг.
 • 10-20 кг. – 1000 ml + 50 мл/кг за всеки килограм ако детето е над 10 килограма.
 • над 20 кг – 1500 мл + 20 мл/кг за всеки кг над 20 кг.

Освен това не трябва да се опитвате да нахраните детето, когато то повръща. Можете да спрете повръщането, ако се появи по време на хранене, като държите бебето в изправено положение. Течната храна може да се дава не по-рано от два часа след края на повръщането.

След повръщане трябва да спазвате щадяща диета и да приема детето достатъчно течности. Може да се дава каша от ориз, овесена каша, нискомаслени зеленчукови супи, печени ябълки, варени зеленчуци, бисквити, желе.

Предотвратяване

За да предотвратите повръщане, трябва да следвате някои превантивни мерки. Не трябва да давате на детето си мазни, пържени храни, газирана вода, продукти с изтекъл срок на годност или които будят съмнения за ниското им качество.

В горещия сезон предлагайте на хлапето да пие по-често, гледайте да сте в сянката на дърветата, а не под лъчите на палещото слънце. Подлагайте детето своевременно на медицински преглед. След това, при най-малките промени в лабораторните и инструменталните изследвания, лекарят може да постави предварителна диагноза и да предпише превантивни или терапевтични мерки.

Ето още няколко важни правила:

 • Необходимо е да се спазват правилата за лична хигиена, мийте ръцете преди хранене;
 • Измийте и обработете добре плодовете и зеленчуците, обърнете внимание на срока на годност на продуктите;
 • Наблюдавайте детето и ограничавайте достъпа до лекарства, домакински химикали и не насърчавайте поставянето на чужди предмети в устата;
 • Ограничаване на количеството нездравословна храна в диетата, големите количества сладкарски изделия и др.;
 • Потърсете медицинска помощ своевременно, ако детето се оплаква от болки в корема, нарушения на изпражненията и други характерни симптоми. Не прилагайте самолечение.

Онлайн поръчка

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.