https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Депресията – дупката, от която можем да измъкнем любим

0
настинка и грип

И грипът, както и настинката могат да бъдат доста упорити

Когато човек е депресиран започва постоянно да се защитава, дори и когато това не се налага. Ако ваш близък изпадне в такова състояние забравете назидателния тон и упреците, защото това може само повече да влоши положението. Вместо това приложете друга тактика – предложете му помощ, след като изразите констатация. Кажете например: „Изглеждаш обезсърчен. С какво мога да ти помогна?“.

депресияДепресираният човек не осъзнава до каква степен се е задълбочил проблемът му. И ако започнете да му изброявате редица несвършени задължения или непреодоляни трудности, това още повече ще задълбочи проблема му. Същото важи и за всяко изказване, съдържащо частицата „не“ или негативизъм. Не използвайте реплики от рода: „Това ли те разстрои? За нищо!“ или „Ще ти мине.“, „Ще го преживееш!“

В такъв момент депресираният трябва да получи съчувствие и разбиране. Той е в положение, в което се чувства самотен, изоставен и има много голяма нужда от проява на симпатия и доверие, за да стъпи на краката си. Когато в такъв момент му се подаде ръка за намирането на решение, това ще му даде необходимата увереност да продължи нататък самостоятелно.

На много хора се случва да изпаднат в депресия по една или друга причина. Ако и вие сте от тях, то ще знаете, че когато изпаднем в мрачно настроение си мислим, че никой не ни обича и никой няма нужда от нас. В състояние на депресия е трудно човек да оцени положителните си лични качества и точно тук е ролята на околните. Изтъкването на тези му качества, както и споделянето на топли чувства, премахват стените, които вижда засегнатият.

Депресираният отново и отново преживява неприятните случки, а резултатът от това е единствено негативни усещания като самосъжаление. Понякога е достатъчно депресираният просто да „излее“ мъката си, за да почувства облекчение. Но дори и за това е необходимо малко съдействие, приятелско рамо и прегръдка.

Ако на предложената от вас помощ отговорят грубо, като например: „Остави ме на мира!“, имайте предвид, че понякога това е най-доброто решение. Уединението помага да се анализира случилото се и да се открие коя точно е причината за състоянието. Това не означава, че трябва да си обърнете гърба и да излезете от стаята. Просто измислете и предложете начин, по който приятно да се постигне усамотението.

Внимавайте обаче със старанието си да помогнете. Не се посвещавате изцяло на депресирания близък, а поставете някакви граници. Все пак и вие сте човек и имате своите нужди. Опитайте да помогнете и съдействайте с каквото можете, но в момент, в който не се чувствате в състояние да се раздавате споделете това. Това ще покаже на депресирания, че и другите преминават през трудности, с които се опитват да се справят…

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.