Депресията и шизофренията са тясно свързани, показва проучване

Депресията и шизофренията са заболявания, от които все почесто страда модерния човек. И това е така, въпреки развитието на медицината

Депресията и шизофренията се оказаха свързани помежду си.

депресията

Оказва се, че хора с генетичен риск за шизофрения са предразположени и към един от подтиповете на депресия. Това е открито от изследователи от Университета в Единбург. Учените се надяват, че техните открития ще помогнат в разработването на нови терапии за шизофрения и депресия.

Експертите изследвали генетичните причини за депресията. Те искали да разберат дали свързано с генетичното ниво, хората с генетично предразположение към шизофрения биха могли да страдат и от депресия. Проучването показа, че в отделна група от хора с депресия генетичния риск от шизофрения е увеличен.

Известно е, че шизофренията и депресията имат подобни симптоми. тези симптоми са потиснато настроение и невротизъм. Учените стигнаха до заключението: очевидно, някои хора с депресия имат генетична функции, свързани с шизофрения.

Освен това – недостиг на хормон на щитовидната жлеза по време на бременността води до шизофрения при деца. Децата, родени от жени с ниски нива на тироксин (хормона на щитовидната жлеза), по-често имат нарушения на психологическото развитие. Тези отклонения са подобни на тези, които очертават характеристиките на шизофренията. Намаляването на концентрацията на свободния тироксин (FT4) води до развитие на заболяване, наречено хипотироксемия.

Експертите са взели под внимание и други рискови фактори, като психично заболяване при майката и пушене. Забележително е, че хипотироксемия също е свързана с преждевременното раждане, което само по себе си повишава риска от шизофрения. Изключване на преждевременно раждане отслабва връзката между ниските нива на тироксин и шизофренията.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.