https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Депресия по Нова година: защо?

0

Депресия по Нова година: защо се случва това? Новогодишните празници винаги се асоциират с радост и весело настроение, но за психиката на някои хора могат да се окажат най-тежко изпитание.

Депресия по Нова година - защо се случва това?
Депресия по Нова година – защо се случва това?

Приповдигнатата атмосфера по време на новогодишните празници може да усили симптомите на една депресия: това заявява в интервю пред CBS News Стивън Кох, ръководител на научна програма към Американската психиатрична асоциация.

Д-р Кох пояснява още, че за проявата на депресия около новогодишните празници имат значение множество фактори, уточняват от medikforum.ru. В списъка на негативните причини се сочат недостигът на пари, лошите отношения с роднини и приятели, загуба на близък човек, сезонните характеристики – дълги нощи и кратки дни с недостиг на слънчева светлина, а също така прекаляването с алкохола.

По думите на Стивън Кох отключващ фактор е контрастът между външната празнична среда и вътрешното усещане за дефицити в собствената среда. Ако например хората наоколо разказват как ще посрещат празниците с приятели и роднини, а вие скоро сте изгубили близък – това усилва болката от скорошната загуба и усещането за самота и социална изолация. Когато всички наоколо говорят за радостите си във връзка с празника, а във вашия живот няма никакво усещане за радост, конфликтът може само да усили симптомите на депресия. По тази причина д-р Кох съветва хората с подобни проблеми да празнуват не по схемата – както правят всички, а както на тях самите им се иска.

Достатъчно сигурен начин за преодоляване на депресивните състояния е помощта на други хора. Научно доказано е, че психологическият ефект от усещането за добронамерена и компетентна подкрепа отвежда към повишаване на собствената самооценка и намиране на изгубения смисъл на живота. В такива моменти е позитивен фактор всяко припомняне за добро, което сте направили за друг човек; когато си мислите за изминалата година сами ще се убедите, че хубавите неща през нея съвсем не са малко.

Просто правило е – ако в психологически тежко време като празниците се усетите депресирани, не се притеснявайте да потърсите помощ. Потърсете я от хора в семейството, които ви обичат, от приятели и от специалисти, които са ви подкрепяли и в други случаи.

Много често хората в депресия се притесняват да безпокоят роднини и приятели в подобни ситуации, за да не им развалят празника. Но това не е правилно, защото грамотните хора са наясно колко трудно е да съхраниш вътрешното си равновесие в такива дни. Когато си излязъл от обичайния си ритъм и светът около теб като че ли се разпада.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.