Малко лайкове във Фейсбук – голяма вероятност за депресия?

Депресия и затлъстяване са само две от злините, които можем да назовем, причинени от социалните мрежи

депресия
Депресия, безсъние, затлъстяване – много пъти е ставало въпрос за всички онези проблеми със здравето, които фейсбук е в състояние да ни причини.

Разбира се, не можем да отричаме безспорните ползи, които социалната медия има. Но, както сочи статистиката, напоследък все повече става вредите, отколкото ползата от фейсбук. И не е чудно, че все повече стават и хората, които се отказват да ползват платформата, създадена от Марк Зъкърбърг.

Изследователи от Великобритания са установили, че броят на представителите на нежния пол, страдащи от психични разстройства се е увеличил с 21% от 2007 г. насам. Всяка четвърта жена на възраст между 15 и 24 години поне веднъж в живота си е мислила за самоубийство и е склонна към депресия, пише „Planet-today.ru“ .

Те са открили следната зависимост: причина за подобни мисли била социалната мрежа Фейсбук. Момичета не са били нещастни заради любовни или семейни проблеми. Това е останало в миналото. Днес извор на страдание е един бутон. Депресираните момичета най-често страдали заради малкия брой „харесвания“ (бутонът „Like“) на техните снимки в социалните мрежи. Учените са именували нов разстройство „селфи-синдром“. Според изследователите, модерните момичета имат самочувствие, което много зависи от това, което другите мислят за тях.

„Лайковете“ в социалните мрежи – това е универсална оценка. Но също така и най-краткия път към депресия и други емоционални разстройства. Колкото по-малко лайкове имат съвременните момичета под снимките, на които са те, , толкова по-вероятно е да се чувстват зле. В допълнение, в социалните мрежи момичета виждат много снимки, които илюстрират „идеалния живот“ на известни личности, приятели и познати. Сравнявайки себе си с тях, те започват да се съмняват в соята привлекателност, успешност, изпадат в депресия и не харесват собствения си живот.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.