Весели и полезни рецепти при депресия и тъга

Рязката смяна на времето, забележимото намаляване на потреблението на вит. D и есенната депресия водят до намаляване нивото на енергия в организма

депресия
Весели и полезни рецепти при депресия и тъга

Как да се справим със сезонната депресия?

ИЗПОЛЗВАЙТЕ И ДВЕТЕ ПОЛУКЪЛБА

В добро настроение сме, когато и двете полукълба на мозъка ни общуват помежду си и когато ги използваме еднакво активно. Ако сте свикнали да се обръщате на първо място към лявото (отговарящо за логиката, анализа, слуховата памет, езика), отделете по-голямо внимание на изкуството, творчеството, социалните взаимодействия, приключенията, хумора, интуицията и т.н. Това са все способности на дясното полукълбо. И поведение, показват, че „вторият мозък” в известна степен направлява нашите емоции и влияе на настроението ни. Така например установено е, че от 700 американски студенти тези, които редовно хапват кисело зеле, корнишони и йогурти, са по-смели и по-слабо подложени на фобии и стрес от останалите.

ОТКАЖЕТЕ СЕ ОТ ИНФАНТИЛНИТЕ ПРЕДСТАВИ

Психологът Жан Пиаже смята, че съзряваме, когато се откажем от инфантилни представи
слабости нищо няма да постигна”) към възможността за промени („Във всяка възраст можеш да се научиш на нещо, на моята – също”).

ПООЩРЯВАЙТЕ ЕМОЦИИТЕ, КОИТО СЕ БОРЯТ С ДЕПРЕСИЯТА

Американският психолог Пеели Кърби откроява осем емоции, помагащи да се избегне депресията: любопитство, гордост, надежда, щастие, благодарност, удивление, мотивираност и удовлетворение. Научете се да ги разпознавате.

Най-радостният композитор е Моцарт, а най-антидепресивното произведение – „Соната за две пиана К448”. Моцарт особено се препоръчва за недоносени деца, тъй като произведенията му защитават невроните от стреса и засилват растежа.

ОГРАНИЧЕТЕ УПОТРЕБАТА НА ПАРАЦЕТАМОЛА

Разбира се, само ако не се чувствате действително зле, тъй като болката не може да ви донесе добро настроение. Във всички останали случаи помнете, че този полезен аналгетик е едновременно и антиеуфорично средство. С други думи, анестезията на тялото и разума предизвиква чувство на безразличие и ни прави по-възприемчиви към негативните емоции.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.