https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Как да разпознаем първите симптоми на деменцията?

0

По отношение на деменцията, разпознаването началото на заболяването във времето е особено важно

Тя не може да бъде излекувана, но е възможно да се забави процесът на деградация и по този начин да се даде на човека няколко години здраве и добър ум. Следователно, първите симптоми трябва да се разпознаят много добре.

Обикновено първите признаци на деменция се забелязват не от самия пациент, а от семейството и приятелите му. Човек става разсеян (не си спомня какво и къде го е поставил), небрежен, незаинтересован, паметта за текущите събития намалява (не си спомня имената и лицата на хората, прочетена книга или гледан филм), критиките за твоето поведение и думите на другите са намалени, трудно е да намира думи по време на разговор, концентрацията намалява, интересът към любимите дейности изчезва, инициативата се губи, оживеното и променящо се настроение се заменя с ниво на емоционално зашеметяване, апатия. Човек все повече делегира ежедневните си задължения на роднини и приятели (отиване до магазина, заплащане на комунални услуги, почистване на къщата, готвене).

Ранните симптоми могат също да бъдат нарушение на ориентацията в пространството, промяна в характера и настроението, необичаен и безпричинен плач и странно поведение. Ако на първо място пациентите запазят критика за състоянието си, тогава то се губи, могат да се появят разстройства на паметта, лоши ориентации в пространството, заблуди и халюцинации. Интересното е, че паметта за професионалните умения се запазва по-дълго, информацията от миналото, свързана с основната област на дейност на пациента, се съчетава с увреждане на паметта от текущи събития и самообслужване.

Мерките, насочени към интелектуалното дълголетие, включват:

 • контрол на нормалното кръвно налягане и сърдечната честота;
 • контрол на нивата на холестерола и липопротеините в кръвта;
 • контрол на нивата на кръвната захар;
 • поддържане на телесното тегло в стойности, близки до нормалните (за изчисляване на нормалните стойности на теглото се използва индексът на телесна маса, който трябва да бъде в диапазона 18,5-25);
 • контрол на хроничните заболявания;
 • умерено упражнение;
 • спазване на принципите на здравословно хранене;
 • сезонен прием на витамини и микроелементи;
 • отказ от лоши навици;
 • поддържане на социален кръг;
 • постоянно получаване на нова информация и опит.

Ако когнитивният дефицит вече е станал очевиден, се препоръчва да започнете да приемате лекарства, които забавят този процес. За допълнителни препоръки се свържете с Вашия лекар.

Терапията на деменция включва лекарства за предотвратяване на нарушения на мозъчното кръвообращение, защита срещу инсулт и контрол на налягането. Ако говорим за паркинсонизъм, лечението ще използва инструменти, които увеличават допамина в някои мозъчни структури. При болестта на Алцхаймер ще бъде от първостепенно значение медикаментите, насочени към намаляване на нарушенията на метаболизма на медиатора в резултат на процесите на стареене и дегенеративни промени в мозъка. Всички тези лекарства се предписват изключително от специалист въз основа на редица изследвания. Такава терапия ще позволи да се забавят процесите, разрушаващи мозъка, и човек ще трябва да се придържа към това лечение (с възможности за корекция) до края на живота си.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.