https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

От умора ли се случва дежавю?

0

Срещате се с непознат човек на непознато място, а ви се струва, че това вече ви се е случвало

Или четете този текст и имате чувството, че вече сте го чели – съвсем същия, в съвсем същата обстановка. Ровите в паметта си кога сте преживели този момент. Но не, не е възможно.

Не се питайте тревожно какво ви става. Нищо страшно според повечето медици. Преживявате феномена дежавю (в превод от френски, вече видяно).

Това не е болест, според някои учени обаче може да е признак на преумора. Само“ може би“, защото феноменът не е ясен на науката. Има няколко теории за него.

Една гласи, че дежавю е резултат от разминаване между това как човек усеща със сетивата си и как възприема със съзнанието си света около себе си. Може би долавя познат аромат и умът директно препраща към първия път, когато го е усетил. Мнозина изследователи обаче не приемат тази теория за вярна, защото проучванията показват, че според повечето хора епизодите на дежавю не отразяват действителни минали събития.
Друго обяснение сочи, че феноменът се дължи на временно разминаване между дългосрочните и краткосрочните механизми на паметта. Информацията за непосредствената среда погрешка минава директно в дългосрочната памет, прескачайки типичното трасе за пренос. Затова имате чувството, че преживявате нещо от далечното минало, макар че то се случва в момента.

Според по-сложна теория част от мозъчната кора, известна като носова кора и свързана с разпознаването, може да се активира без намесата на центровете на самата памет. Това може да обясни защо чувството е толкова специфично и човек не може да разбере къде или кога по-рано е преживял този момент.

Понеже дежавю се случва напълно неочаквано, изследвания трудно могат да се направят

Проучвания с анкети обаче показват, че феноменът не е рядък-преживявали са го 60-70% от хората. Някои веднъж-два пъти, други често.

Интересното е, че се среща най-много във възрастта между 15 и 25. Учените нямат теория защо.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.