Дежавю – психичен феномен или психично отклонение?

Дежавю е състояние, усещане или може би далечен спомен, който все още вълнува учените. И все още има неизвестни около него

дежавю
Дежавю – психичен феномен или психично отклонение?

Понякога в живота на някои хора настъпва нещо удивително. Попадайки за първи път в някаква обстановка или ситуация, им се струва, че това вече се е случвало с тях. Настъпва дежавю. Това е явление, което все още не могат да обяснят нито психолози, нито мистици…

ОТРИЦАНИЕ НА РЕАЛНОСТТА

Макар че състоянието дежавю (от фр. deja vu „вече видяно“) за първи път е описано в края на XIX век, то и до днес е една от загадките на човешката природа. Този феномен не може да бъде предизвикан изкуствено. Това е така, защото все още не е изяснено какво го предизвиква. Затова медицинските изследвания на явлението са силно затруднени. В същото време 97% от наслението на земното кълбо поне веднъж в живота са изпитвали дежавю.

Бащата на психоанализата – Зигмунд Фройд, смята, че в момента на епизода на лъжлива памет личността сякаш отрича обективната реалност. Възприема я като нещо размито и неясно, като вместо това се потапя в света на собственото подсъзнание. От времето на Фройд учените са открили още няколко причини за възникване на дежавю.

Понякога феноменът изглежда като спомен. Това, което човекът вижда, чува или чувства, се съотнася с информацията, която вече е налична в паметта. И тогава възниква чувството, че потърпевшият не за първи път се е оказал в ситуацията, макар че това изобщо не е така.

Случва се също лъжливият спомен да служи за сигнал за повишена тревожност на психиката. Дори получавайки напълно нова информация, мозъкът въпреки това подава на човека сигнал, че всичко това вече му е известно, предизвиквайки допълнително безпокойство.

Често дежавю се случва с хора, склонни към разсеяност

Тяхното подсъзнание толкова бързо фиксира информацията, че заетият с нещо друго мозък просто не я забелязва. А когато съзнанието се съсредоточава върху околната реалност, човекът смята, че вече е виждал всичко това – и всъщност е именно така.

Но при прекалено чести случаи на дежавю, особено във вид на халюцинации, психиатрите ги смятат за косвен признак на психично разстройство. При епилепсия усещането за лъжлива памет понякога се предшества от пристъп на болестта. При това състояние феноменът дежавю се наблюдава много по-често, отколкото при здрави хора.

А при оолни от шизофрения възникват т.нар. лъжливи спомени – състояние, което често се приема за дежавю и което всъщност не е. Медиците настоятелно препоръчват: ако дежавю се превърне в натрапчиво състояние и пречи на нормалната жизнена дейност, е необходимо да се прибегне до лекарска помощ.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.