https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Как да познаете дехидратацията?

0

Дехидратацията има много проявления и носи след себе си доста неприятни болести и усещания

dehidrataciata
В общото количество течности за деня влизат и безалкохолните напитки, но далеч не всички имат хидратиращ ефект. Кафето например съдържа кофеин, който действа като диуретик, способстващ за обезводняването. Обработените плодови сокове, безалкохолните газирани и подсладени напитки съдържат вода, но същевременно са основен източник на фруктоза (плодова захар). Освен че не предпазват от обезводняване, те дори могат да причинят здравословни проблеми при прекомерна консумация. Популярните през последните години фрешове представляват свръхконцентрирана течна плодова захар, лишена от фибри. Това означава, че от тях трябва да се въздържат хора с излишни килограми, а също и такива, които страдат от висока кръвна захар, инсулинова резистентност, хипогликемия.

Има точен сигнал, който алармира, че тялото се нуждае от хидратация. След като организмът изгуби 1-2% от своето общо водно съдържание, се появява чувството за жажда. То е добър ориентир за това какви са вашите индивидуални нужди и колко вода трябва да пиете. Но до момента, в който вашият механизъм за жажда алармира, вие може вече да сте до известна степен дехидратирани. Повечето проучвания показват, че около 2/3 от хората са точно в такова състояние. Това важи особено за мъжете и жените в третата възраст. Следователно трябва да познаваме и другите сигнали, с които тялото подсеща да пием повече вода.

Знаците, че трябва да пиете

Те са умора и/или световъртеж; глад, въпреки че скоро сте яли; лош дъх; проблеми с концентрацията; запек; апетит към сладко; главоболие и раздразнителност.

Друг много важен белег е честотата на уриниране и цветът на урината. Здравият човек ходи по малка нужда около седем-осем пъти на ден. Ако честотата е по- малка, значи не пиете достатъчно вода. Тъмният цвят на урината е знак, че бъбреците задържат течности в опит да поддържат нормалната работа на организма. Дайте на тялото повече течности, за да може регулярно да ги освобождава. Имайте предвид, че ри- бофлавинът – витамин В2, който е част от повечето мултивитаминни миксове, прави урината яркожълта. Ако приемате хранителни добавки с В2, ще ви е по- трудно да се абстрахирате от промяната и да определите цвета на урината.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.