Какво е дегенерацията на макулата?

Дегенерацията на ма-кулата е най-честата причина за намаление на зрението. Заболяването се проявява обикновено след 50-годишна възраст

Какво е дегенерацията на макулата?

Първите признаци са смущение в централното зрение – затруднение при четене и гледане на телевизия, изкривяване на образите, тъмно петно пред погледа. Постепенно зрението намалява по-значително и се загубва възможността за четене. Периферното зрение се запазва.

Причините за заболяването не са напълно изяснени. Получава се преждевременно остаряване на ретината в централния й участък – макулата, където има най-голямо зрително натоварване.

За рискови фактори се смятат тютюнопушенето, повишеното излагане на УВ лъчения, съдовите увреждания, смущенията в липидната обмяна. Възможно е да има генетично предразположение. Освен това жените по-често получават това заболяване.

Жените по-често страдат от тази болест. Симптомите се установяват навреме при специализиран очен преглед

Има две форми на макулна дегенерация: атрофична, която е суха, и ексудативна – влажна, с развитие на новообразувани съдове.

Сухата форма засега не се лекува.

При влажната форма значителен успех има лечението чрез инжектиране в окото на медикаменти, които потискат съдообразуването. При 60-70% от пациентите се постига подобряване на зрението, а при останалите процесът се задържа. Лечението има по-добър резултат в ранен стадий на заболяването.

То се провежда по схеми, които включват въвеждаща доза от 3 инжекции през 1 месец, последвани от нови серии през различни периоди в зависимост от два основни критерия – зрителна острота и данните от изследването на ретината със скенер.

За дегенерация на макулата има ранни признаци -поява на т.нар. друзи, които могат да се установят при специализиран очен преглед

В този стадий може да се постигне забавяне в развитието на болестта, като се приемат специфични комбинации от минерали и витамини. Освен това се препоръчват ограничаване на зрителното натоварване и задължително носене на слънчеви очила навън. От голямо значение са спирането на тютюнопушенето, контролът на повишеното кръвно налягане и прилагането на диета с ограничаване на животинските мазнини, богата на плодове и зеленчуци с ярки цветове като боровинки, къпини, портокали, домати, червени чушки, моркови, броколи.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.