Съдомиялните машини увеличават риска от алергии при децата

Оказа се, че наличието на здравословно количество микроб, усилва имунитета на децата

 

децата
Съдомиялните машини увеличават риска от алергии при децата

Учени от Университета в Гьотеборг анализирали данните от повече от 1000 деца на възраст 7-8 години, които живеят в два различнирегиона на Швеция. Родителите на участващите в изследването деца са разказали на лекарите дали децата им страдат от екзема, астма или сезонни алергии. Изследователите поискали да бъде уточнено как точно се мият чиниите в семейството. В допълнение, експертите са искали да разберат колко често децата са яли ферментирали или пресни продукти от ферма, тъй като в тези храни има повече бактерии, отколкото други храни, пише Zee News .

Проучването показало, че децата, които живеят в семейства, в които съдовете се измиват на ръка, да страдат от алергии е с 40% по-малко вероятно, отколкото тези, чиито родители използват съдомиялна машина. Причината е проста – на ръка чиниите не могат да се измият така добре, както в съдомиялната машина. Междувременно, наличието на нормално количество микроби при деца в ранна детска възраст стимулира имунната система и намалява риска от алергии.

Други изследвания показват, че алергиите са по-рядко срещани в големи семейства, имигрантски семейства и хора с ниски доходи. Учените предполагат: това може да се дължи на метода за миене на съдове. Сред децата, чиито родители са миели съдовете на ръка, риска от развитието на алергии е по-нисък, отколкото сред онези, които ядат ферментирали или селскостопански продукти.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.