https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Далтонизмът е болест, характерна за мъжете

0

Далтонизмът е 20 пъти по-чест при мъжете. Не е известно защо жените не попадат в групата на страдащите от далтонизъм

Далтонизмът
Далтонизмът е болест, характерна за мъжете

Далтонизмът пречи на някои мъже да бъдат шофьори. Известно е, че жените не гледат на липсата на шофьорски умения толквоа драматично, колкото мъжете.

Нарушенията в цветното зрение са популярни като далтонизъм – по името на английския учен Далтон, който е възприемал нетипично цветовете. Далтонизмът е аномалия, която се наследява и е свързана с Х-хромозомата. Мъжете са 20 пъти по-често засегнати от жените.

Нарушенията са основно две групи – объркване между червено-зелените цветове и между сините и жълтите. При човек с нормално цветно зрение в Х-хромозомата са представени трите основни пигментни гена. Най-честото нарушение във възприемането на червения и зеления цвят се предизвиква от смущение в гените на червения и
зеления пигмент и образуване на хибридни гени. Вродените дисхроматоп-сии засягат двете очи и не търпят промени във времето. Диагнозата е важна за избора на професия, при която не се изисква прецизно различаване на цветовете.

Обикновено нарушението не се осъзнава от самото дете, но близките му установяват, че то бърка цветовете. Най-разпространен диагностичен тест са цветните псевдоизохроматични таблици.

Първото изследване е възможно на 5-6 години. Чрез прецизна апаратура може да се постави точна диагноза на вида и степента на нарушеното цветно зрение.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.