https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Дали ранното откриване на рака на простатата винаги налага активно лечение?

0

Ранното откриване на рака на простатата е важно за по-младите мъже. Откритият навреме рак се лекува много по-лесно и бързо

рака на простатата

Онкологията категоризира тези болни в 3 групи – с нисък, среден и висок риск, според сбор от 3 показателя. Единият е нивото на ПСА, вторият е показателят „Глисън“ (от биопсията) и третият е показателят за стадий, определян мануално или чрез ректално ехографско изследване. ПСА повече от 20 и „Глисън“ 8 или повече поставят болния мъж в групата с висок риск. Той трябва задължително да се подложи на лечение. Ако обаче е над 69-годишен и попада в групата с нисък риск, по-добре е само да бъде наблюдаван. Най-трудно е решението какво да се предприеме за човек с междинен риск.

Млади мъже с доказан рак на простатата са много по-застрашени той да се развие бързо. Ето защо за възрастта 55-69 г. и особено при наличие на близки роднини с тази болест няма какво да се чака. Лечението трябва да започне незабавно.

Така че само леко завишена стойност на ПСА не е основание за паника. Антигенът се изследва повторно на другия месец и тогава се решава дали се налага следващата стъпка – биопсия. Разбира се, преглед при уролог е задължителен и при най-малки съмнения. Защото не само при рак е повишен туморният маркер ПСА и са увеличени размерите на жлезата. И други болести дават такива находки.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.