https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Дългото залежаване усилва болките в гърба

0

Болките в гърба може да се появяват и от лежане. Още едно доказателство за вредите от обездвижването. Не позволявайте това да се случи

 болките в гърба
Дългото залежаване усилва болките в гърба

Болките в гърба се появяват не само заради травма или заболяване. Те са факт и от обездвижване. затова, през почивните дни лежете на дивана или останете в леглото толкова, колкото е необходимо.

Народът казва, че от работа се гърбавее, а от лежане се хубавее. В тази поговорка има философия за живота, а не буквален съвет, изтъкват ортопедите. Напротив, ако прекарвате по-дълго време в леглото, защото почивате, или защото няма какво да правите, болките в гърба ще станат по-силни.

Като профилактика срещу болки в гърба лекарите препоръчват се избягва точно обездвижването. Заради него отслабват мускулите, които се нещо като естествен корсет за гръбначния стълб.

Ако мускулите не работят, те постепенно се стопяват и не оказват подкрепа на гръбнака. Затова дори да имате болки, не се залежавайте. Хората, които до голяма степен заради страх от криза избягват движенията и натоварванията, по-често стигат до рецидив, показва практиката на специалистите. Те препоръчват умерените щадящи гръбначния стълб спортове като плуване, колоездене, йога и т.нар. скандинавско ходене, при което за туристическата разходка по неравен терен се ползват трекинг щеки за опора.

Важното е да се избягват движенията, които причиняват болка в гърба, но човек трябва редовно да прави мускулни усилия. Освен че са подкрепа за скелета, те поддържат гъвкавостта на тялото, подобряват сърдечносъдовата дейност и имат общо тонизиращ ефект върху организма.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.