https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

6 важни фактора за дълъг живот

0

Това са 6 важни фактора, които трябва да спазвате, ако искате да имате дълъг живот и крепко здраве

dalag jivot
В академичното издание на независимата изследователска организация NORC учените от Чикагския университет публикуват обстоен материал, в който посочват следните фактори за дълъг живот:

Двигателна активност. Ако предпочитате в почивния ден да отидете на излет в планината или на дълга разходка в парка, вместо да се излежавате пред телевизора, имате голям шанс да доживеете до дълбоки старини. Движението е един от най-надеждните гаранти за добро здраве, уверяват експертите. Хората, които използват енергията си за разходки, туризъм, грижа за дома и градината, живеят по-дълго.

Общуване. Самотата и липсата на социални контакти в късна възраст намаляват възможността за дълъг живот. Установено е, че хората в изолация са склонни да пренебрегват здравословното си състояние. Те по-често изпадат в емоционални кризи, които оказват влияние на здравето. Самотата е риск, съизмерим с изпушването на 15 цигари дневно.

Без фрактури. Ако сте прехвърлили 45-годишна възраст и не сте чупили ръка или крак, нищо чудно да танцувате на сватбата на внуците. Фрактурите в зряла възраст издават, че костите са загубили плътност. Това сигнализира за опасност от по-тежки травми. Статистиката сочи, че счупвания в тазобедрената става и в областта на гръбнака са сред водещите причини за смърт в третата възраст.

Здрав сън. С напредването на годините намалява потребността от сън. Но разликата е само 1 час в сравнение с необходимостта в млада възраст. Ако страдате от безсъние, рискувате да влезете в порочния кръг на хронична умора, която е в основата на ендокринни, неврологични и сърдечни проблеми. А те съкращават живота.

Добро обоняние. Учените твърдят, че чувствителността към миризмите дава възможност да се направи преценка за общото здравословно състояние. Например при болестта на Паркинсон един от ранните симптоми е смущение в обонянието. Той се среща и при диагнозата на други сериозни заболявания.

Оптимизъм. Положителните очаквания и нагласи също обещават дълъг живот. Специалистите изтъкват, че дълголетието зависи от гените само 20- 30%, а останалото се определя от начина на живот и характера.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.