https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Лумбагото е все по-често срещан здравословен проблем. То се получава от дългото стоене в една поза и липсата на упражнения. Причина за възникването му може да бъде и неправилната стойка, независимо дали седите или сте на крак по цял ден. Това заболяване и болките причинени от него са толкова чести, че са втора причина за отсъствие от работа. Около 80-90% от хората страдат от болки в гърба почти цял живот. Ето няколко съвета, които могат да ви помогнат да се предпазите от лумбаго:

1. Спете или по гръб, или на една страна
Тъй като всеки един човек прекарва между 6-8 часа в сън, целта е през това време гръбнакът да почива, без да усеща килограмите на тялото. Затова трябва да изберете най-подходящата поза, като специалистите препоръчват спането по гръб или в ембрионална поза. Ако страдате от остри болки или наранявания в областта на кръста, свийте краката си, пъхнете възглавничка под тях и се старайте да спите по гръб. Не е крайно задължително, но пък ако лекар ви е посъветвал за това, го спазвайте. Можете да разнообразявате като се обръщате наляво или надясно.

лумбаго

2. Правете йога и пилатес упражнения
Всяко едно упражнение поддържа мускулите и предпазва от появата на болки в гърба и неразположения на тялото. Правете коремни упражнения поне 5 минути дневно и освен това наблягайте на пилатес упражнения, йога и плуване. Ежедневно си правете 30- 60 минути разходки пеш, без да бързате, но и без да се влачите. Носете обувки, които да са ви удобни.

3. Изберете си добър матрак и възглавница
Те са от изключително голямо значение за пълноценната почивка на гръбнака. При закупуването на нова възглавница са необходими поне 14 дни, докато се очупи и стане удобна за главата. Гъвкавите и меки матраци се очупват по-лесно и бързо се нагаждат към вашата анатомична извивка, без да ви кара да заемате неудобна поза.

4. Намалете стреса
Макар да се смята, че стресът оказва по-голямо влияние на душевното здраве, отколкото на физическото тяло, 69 на сто от пациентите, страдащи от депресия се оплакват от соматични болки – болки в гърба, позиви за повръщане и болки в стомаха. Затова се постарайте да намалите стреса във вашия живот.

5. Стойте правилно
Наблюдавайте в какво положение държите тялото си, особено по време на работа. Някои прекаляват с физическото натоварване, като тези, които цял ден стоят прави. Други прекаляват с неподвижността по време на работата пред компютъра, втренчени в монитора. Има хора, които сядат на края на стола. А жените, ходещи на високи токчета, рядко се сещат, че точно те са причина за болките в гърба. Избягвайте всичко това. Ако прекарвате дълго време в офиса, изберете си удобен стол, с подходящи подлакътници и направете така, че мониторът на компютъра и ръцете да заемат прав ъгъл.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.