Да си затлъстял е грозно и болезнено!

Как да компенсирате липсата на движение?

затлъстяване

Постоянното седене на стол означава минимално натоварване за мускулите, недобра циркулация на кръвта, стрес за гръбначния стълб, влошаване на дейността на червата и стомаха. Резултатът е поява на целулит/ наднормено тегло, здравословни проблеми. Тези неприятни странични ефекти на офисната работа може да бъдат ликвидирани, ако след края на работния ден отидете на спорт или просто походите леша. Малцина обаче го правят редовно, което налага промени поне в дневното меню, за да се ликвидират вредните ефекти.

Хората, които се занимават с умствен труд, работят главно с мозъка си и по-малко с ръцете (обикновено на клавиатурата на компютър). Затова най-големите консуматори на енергия са мозъкът, белите дробове и сърцето, докато останалите вътрешни органи и мускулите не са особено активни. Мозъкът се „храни“ изключително с глюкоза, а мазнините и протеините не се изразходват пълноценно. Затова е добре в менюто да има достатъчно въглехидрати, а приемът на мазнини да е по-ограничен. Въглехидратите обаче трябва да постъпват в мозъка равномерно, без резки скокове. Ако наблягатена простите въглехидрати (бонбони, захар и сладкиши, бял хляб), глюкозата ще прониква в кръвта на големи порции. Това означава, че мозъкът няма да може да я преработи и част от нея ще се складира в запас. Съвсем различна е ситуацията със сложните въглехидрати – пълнозърнестите продукти. Те се разграждат бавно, глюкозата постъпва на малки порции в кръвта, което ще ви позволи да се чувствате работоспособни и пълни с енергия през целия ден.

Затова сред най-препоръчваните закуски са овесените ядки, мюслито, ядките. Офисните служители често страдат от понижен имунитет – заради работата на климатици, липсата на свеж въздух и достатъчно слънчева светлина. Протеините са основният материал на имунната система, затова не се лишавайте от тях. Важно е обаче да консумирате с мярка храните, богати на белтъчни, тъй като те може да доведат до процеси на гниене в червата (заради влошената перисталтика при заседналия начин на живот).

Ограничете приема на протеини до 100 г на хранене – това означава пилешко бутче, порция риба или малко парче торта. Диетолозите препоръчват да наблягате на рибата, нетлъстото месо или млечните храни. Отдавайте предпочитанията си на растителните мазнини в съчетание с растителни продукти. Подправяйте салатата с 1 с.л. зехтин или друго не-рафинирано олио (шарлан, ленено, орехово, тиквено, сусамово). Най-добре е да купувате растителни масла в стъклена бутилка.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.