Как да научим детето да се храни с прибори?

да се храни с прибори

Да се храни с прибори е умение, което се възприема с не особено голяма радост от детето. Как да го научим да борави с ножа и вилицата по-лесно?

да се храни с прибори
Как да научим детето да се храни с прибори?

Добре дошъл в цивилизацията! Вече си достатъчно голям, за да ползваш прибори, а не да се храниш с ръце. Тази зрелост настъпва около 18-месечна възраст, когато детето има физическите възможности да борави с лъжица и да пие от чаша, използвайки една ръка. Не очаквайте първите опити да минат без петна и трохи наоколо. Нито пък, че веднъж започнал да се храни с лъжица, вашият наследник няма да прави крачки назад от време на време. Дори да му харесва идеята да използва прибор, понякога може да е твърде гладен или уморен и да не иска да се занимава с него. На следващ етап въведете вилицата, като ползвате специални модели, предназначени за деца. Когато детето стане на 5 години, покажете му как се ползва нож. По-старателните хлапета на 6 вече се хранят без проблем снож и вилица.

Търпеливо насърчавайте вашия син или дъщеря да употребява прибори и утвърждавайте новите му умения. Може би невинаги имате възможност да се храните заедно, но го правете колкото може по-често. Така детето ще има добър пример пред очите си и ще иска да ви подражава. Не употребявайте натиск – ако забележите, че на моменти не иска да ползва нож, не му се карайте. Хвалете го всеки път, когато се справи успешно. Не след дълго на масата до вас ще седи човек с добри маниери на хранене.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.