Да разчетем кога вдигаме кръвно и какво да предприемем?

Повишаването на кръвното налягане е сериозно състояние, което не лекувано навреме може да доведе до множество застрашаващи живота моменти. А за да поддържаме доброто кръвно в нормални граници, трябва да знаем кои са физическите симптоми на хипертонията, за които трябва да следим. Погрешно е схващането, че човек, който вдигне рязко кръвно не усеща нищо и може да се случи белята и без да знае откъде му е дошла. В много случаи си има редица физически следи, които могат да ни помогнат да разберем какво се случва с тялото ни. И да се се свържем с лекар, разбира се.

Първият и най-често проявяващ се симптом е главоболието. Лошото е, че хора, които са често претоварени страдат от главоболие и може и да не обърнат внимание. Защото то може да е както обикновено главоболие, така и силно, пулсиращо такова, като едновременно с това се появява и зачервяване на кожата около врата и на челото. Ако се чувствате толкова зле, все едно преживявате най-тежкото си главоболие, може би няма да е излишно да посетите своя лекар. Или да си измерите най-малкото кръвното. Всеки е страдал от главоболие, факт, но всяко главоболие си има причина за появата си. Главоболието в следствие на високото кръвно налягане е отличително и може да се усети подобно на зъбобол, но в областта на слепоочията.

1964134217989248784688При много хора, които внезапно вдигат кръвното до опасни граници, се усеща слабост или замаяност. Това е повече от ясен сигнал, че е нужна бърза и адекватна медицинска помощ. Измерете си първо кръвното, за да сте наясно какви са стойностите на кръвното. Нормалното кръвно е около 120/80. Ако показателите ни далеч надвишават тази норма, веднага трябва да потърсим помощ.

При други хора, макар да не е типичен показател, може да се усети тежко чувство в стомаха, внезапно и непреминаващо гадене и чувство, че стомахът ни се „бърка”. Гаденето е вследствие именно на рязкото повишаване на кръвното, като не е задължително да се стигне и до повръщане. Просто се чувства едно неприятно усещане в стомаха, което няма връзка с други симптоми за стомашно разстройство или подобно неразположение на стомаха, което да се дължи на приета храна. Ако гаденето е съпроводено от мъчително главоболие и/или замаяност, най-добре е веднага да се повика бърза помощ.

При някои хора може да се стигне до твърде тревожен симптом. Внезапно повишилото се кръвно налягане до опасно високи граници може да предизвика и загуба на зрението. Макар това да е много рядък симптом, то той не е изключен и определено при такъв случай се вика Бърза помощ.

Но въпреки това трябва да помним, че всеки случай е индивидуален сам по себе си. Не всеки с високо кръвно ще усети някой от тези симптоми. Даже може и да няма нито един от изброените. Затова и хипертонията е получила плашещото си име тихия убиец. Защото идва без да разберем. Ето защо трябва да следим редовно кръвното си, особено ако вече ни е поставена диагнозата хипертония.

А здравословното хранене, комбинирано с редовно движение, ще премахне всякаква възможност да се появи каквато и да било опасност от високо кръвно. При диагностицираните пък ще спомогне за нормализиране на нивата на кръвното.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.