Д-р Мария Христова: Ваксинирането срещу грип обезсилва раковите терапии

Освен за децата над 6 месеца ваксините срещу грип се препоръчват и за стари хора

срещу грип
Ако имат и хронични болести, те трябва да се ваксинират всяка година. Така, дори да хванат грип, го карат по-леко и ще избегнат усложненията му.

Няма съмнение, че хронично болните имат полза от противогрипната ваксинация, но това съвсем не е така за болните от рак. Тези от тях, които провеждат активна или поддържаща таргетна терапия, химиотерапия или лъчелечение, не бива да си поставят противогрип-на ваксина, докато трае курсът на лечението. При тях се променя кръвната картина, което само по себе си е предпоставка за инфекции. Не е рядко критичното понижаване на левкоцитите и лимфоцитите в кръвта им, а те са пряко свързани с изграждането на противовирусен имунитет след поставянето на ваксината. Това повишава значително риска да настъпят усложнения от самата ваксина.

Пациентите, които провеждат имунотерапия, също не са подходящи за противогрипна имунизация. Те приемат най-нов клас противотуморни лекарства, които въздействат на взаимоотношенията между клетките на тумора и лимфоцитите.

Само пациентите, които са в пълна ремисия и са на динамично наблюдение, може да се имунизират срещу грип. При тях обаче това се препоръчва да се прави съгласно специалните препоръки на СЗО.

Жените с рак на гърдата и мъжете с рак на простатата, които са на хормонотерапия, също може да се предпазват от грип чрез ваксиниране. Важно е обаче да избират ваксини, направени от неживи вируси или от части от вируси. Живите ваксини под формата на спрей за носа са неподходящи за онкологично болните.

Хората, които са били диагностицирани, но са излекувани от рак, трябва да се смятат здрави

За тях рискът да се разболеят от грип е колкото при здравите хора.

Освен с ваксина има и други начини човек да се предпази от грип и те са подходящи и за здрави хора, и за болни от рак. Един от тях е чрез храната. Тя трябва да е богата на витамини, т.е. трябва да се приемат лимони, пчелен прашец, лук, чесън, джинджифил и сезонни плодове и зеленчуци. Да се пият фрешове, билкови чайове и хранителни добавки, които са комбинации от билкови екстракти, като най-ефикасна от тях е ехинацеята. За болните от рак обаче има едно ограничение – те не бива да пият сок от грейпфрут като предпазно средство срещу грип. Този цитрусов плод променя начина, по който се усвояват много от противораковите лекарства.

Друг надежден способ за предпазване от грип е да се избягва престоят с много хора в затворено пространство. Това е трудноизпълнимо при днешния начин на живот, но за болните от рак е задължително.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.