Цироза: една диагноза, която преобръща живота ти!

Цирозата убива черния дроб

Цирозата убива черния дроб
Цирозата убива черния дроб
Цирозата най-често се свързва с навиците на онези хора, чиято страст към чашката е причина да съсипят черния си дроб. Всъщност алкохолът може да бъде само една от причините за това сериозно болестно състояние. Много по-често до него се достига в резултат на прекаран хепатит, който не е лекуван адекватно, лечението е закъсняло или организмът не може да се справи с подобно изпитание по други причини. Черният дроб боледува и при злоупотреба с медикаменти, чийто системен и продължителен прием претоварва филтриращата му функция. Специалистите алармират, че хепатотоксичните медикаменти стават все повече и дори за тях е трудно да държат нещата под контрол и да предупреждават навреме пациентите си с чернодробни проблеми за потенциалните опасности.
Ролята на черния дроб за цялостното функциониране на човешкия организъм е изключително важна. Ако този орган по някаква причина не е в състояние да изпълнява пълноценно функциите си, това се отразява негативно на общото здраве. Случаят с цирозите е точно такъв: работещите чернодробни клетки умират, а мястото им се заема от ръбцова /съединителна/ тъкан. Променя се структурата на чернодробното тяло, настъпват дисфункции в кръвоснабдяването му и циркулирането на телесните течности. Ранните симптоми на цирозата са отслабване и умора, безсъние, загуба на апетит, тежест в дясното подребрие. Много хора са склонни да пренебрегнат тези сигнали на тялото, като ги отдават на преумора или сезонни неразположения. Това е лошо, защото измененията, които цирозата причинява на черния дроб, са необратими. Колкото по-късно бъде диагностицирано страданието, толкова по-напреднали ще са пораженията.
Когато се появи характерната жълтеница и коремът започне да се подува, едва ли някой има съмнения че става дума за болест. Още повече, че в тази фаза на заболяването е възможно да започнат кръвоизливи, повръщане на кръв. Той като черният дроб не е в състояние да контролира и гарантира изхвърлянето на токсични продукти от обмяната, започва интоксикация на организма.
Казано с две думи: положението става критично и много често историята на заболяването сочи летален изход. В същото време трябва да е ясно, че промененият начин на живот и упоритото лечение са в състояние да балансират нещата. Разбира се – благоприятната прогноза е само възможност!
Спасява на първо място строгата диета: мляко и млечни продукти като неосолено сирене и извара, чисти растителни мазнини, месо без тлъстини, мед, зеленчуци и плодове. По индивидуална схема се приемат хепатопротектори /специфични чернодробни медикаменти/ и витамини А, В и К. Напълно са изключени алкохолът и тютюнът.
Понякога тази тежка диагноза се подценява – и напразно. Ако болният човек не преобърне живота си, той просто ще се раздели с него.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.