Цикорията – най-добрият естествен пробиотик

Всеки е виждал край пътя яркосините цветчета на цикорията, украсяващи дългите й и здрави стъбла

цикорията
Цикорията – слънчевата билка, която е полезна за черния дроб

Съцветията й са като локатори, които следват слънцето, заради което често растението е наричано още слънчева трева.

Още в древността на скромната цикория са приписвани вълшебни свойства. Според едни вярвания тя може да направи човека невидим и да го защити от стрелите на противниците. Според други – да отваря всякакви катинари.

Авицена предписва прахове от цикория за различни заболявания.

Днес ползата от това растение се изследва в научни лаборатории в различни страни по света и придобива все по-голяма популярност. В състава на цикорията се съдържат такива вещества като гликозида интибин, полизахариди, дъбилни вещества, много витамини (С, от групата В) и микроелементи (Na, К, Са, Mg, Р, Fe), органични киселини, каротин и инулин.

Инулинът (да не се бърка с инсулина) е ценно органично вещество, при чието разграждане се синтезира фруктоза. Той лесно се усвоява от организма. Лекарите го наричат природен пробиотик, тъй като служи като бифидости-мулатор за растежа и развитието на полезни бактерии, образуващи микрофлората на червата. Коренът на цикорията се състои в 60 – 70 % именно от инулин.

Днес напитките от цикория са крайно популярни

Разтворимата цикория, съхраняваща повечето полезни свойства на естествената, подобрява апетита, нормализира работата на жлъчния мехур, черния дроб и сърдечносъдовата система. Главното условие е да се пие поне два пъти дневно.

Настойка от съцветия на диворастяща цикория оказва успокояващо действие на централната нервна система и усилва дейността на сърцето, увеличавайки амплитудата и забавяйки ритъма на сърдечните съкращения. Освен това цикорията подобрява апетита, усилва храносмилането, повишава отделянето на урина и жлъчна течност, помага при разстройство. Отварата от семената й притежава обезболяващо, температуропонижаващо и потогонно действие.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.