Спри да пушиш! Ти ли си по-слаб, или навикът е по-силен?

Цигарите действат утешително. Те са с нас, когато нещо не е наред, когато сме стресирани, депресирани, самотни, уязвими, с пречупена воля

отказване цигари
Спри да пушиш! Ти ли си по-слаб, или навикът е по-силен?

Има много и вредни митове за т.н. „полза от пушенето“. Седем цигари не били вредни, спрем ли да пушим – ще напълнеем. Има и още, но няма смисъл да ги изброяваме. Време е да осъзнаем, че всички тези твърдения всъщност са грешни представи.

Когато си пушач, изпушваш една цигара и започваш да мислиш кога ще запалиш следващата. Като зомбиран си. Пред теб непрекъснато се появяват стимули – като сутрешното кафе, след които пушиш. Изпадаш в паника, когато кутията ти е празна. А здравето? Голям процент от всички онкологични заболявания са в резултат на тютюнопушенето. Да, цигарите се продават легално, но те са наркотик.

Как да се справим със зависимостта?

Първо човек трябва да е информиран много добре за последиците от пушенето – физически (води до рак на белите дробове, до импотентност при младите момчета и момичета) и психологически. Да осъзнае, че е манипулиран, че е поредната пионка, от която цигарените корпорации се интересуват само за да им донесе още власт и пари. Втората стъпка е да избере начина за справяне с проблема. Електронните цигари и никотиновите дъвки не помагат. Това е зависимост на съзнанието, на психиката. Пушачът не пуши толкова от нуждата от никотин, колкото поради това, че не може да се справи с желанието да пуши. Абстиненцията, от която се страхуват всички хора, не съществува. Изчистването на организма от никотина е бързо – за 1-2 седмици, с помощта на чист въздух, ядене на плодове и зеленчуци, спорт, споделя опита си известна психоложка пред списание „Рецепти за здраве“.

Важно е да се избере точният момент за отказване, и то без да има натиск от страна на близки и роднини. Мощна техника е да си представиш края на живота си, когато не си преживял годините, както си искал, защото не си се справил с цигарите навреме. Тогава ще съжаляваш и ще се обвиняваш, че не си опитал поне.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.