Какво ще се случи с човек, който пуши по кутия цигари на ден?

Хората, които пушат цигари, знаят, че вредят на здравето си, но не знаят какви точно вреди им носи това всеки ден

цигари
Какво ще се случи с човек, който пуши по кутия цигари на ден?

За вредата от пушенето на цигари са изписани хиляди страници. Публикувани са поне още толкова статии. И въпреки това милиони хора по света не могат да се откажат от тютюнопушенето.

Знаем, че пушенето на цигари уврежда белите дробове и влияе зле на кожата. Но какво всъщност се случва, когато се пуши по една кутия цигари на ден?

Експертите смятат, че хората, които пушат по кутия цигари на ден, обикновено получават всяка година 150 допълнителни мутации в белия дроб. За това ни информира Zee News. Тези промени в ДНК са един вид отправна точка за цялата каскада от генетично увреждане. Именно това е причината за появата на онкологични болести. Има пряка корелация между броя на цигарите и туморните мутации.

Тютюневият дим съдържа над 7000 съединения, в това число 70 канцерогени. Проучването показва следното.  Най-голям брой мутации, наблюдавани при тумори на белия дроб, и разпространени в други части на тялото, съдържат характерни за пушачите мутации. Оказа се, че когато пушенето причинява различни видове рак, това се дължи на мутации в ДНК-то на клетките.

По-специално, ето какво се случва, ако пушите по една кутия цигари на ден, 365 дни в годината. Това провокира появата на 97 мутации във всяка клетка на ларинкса, 39 мутации в клетките на фаринкса, 23 мутации в устната кухина, 18 мутации в пикочния мехур и 6 мутации в черния дроб. Успоредно с това, цигареният дим ускорява клетъчната смърт в органите, които, пряко или косвено, са изложени на тютюневия дим.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.