https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Хапче отвращава от цигари – на пушача ще му прилошава

0

Учените откриха какво се случва в мозъка, за да се пристрасти към цигарите, и разработват хапче, което ще отвращава от пушенето

В мозъка протича химическа реакция, която превръща миризмата на тютюн и цигарения вкус от отвратителни във възхитителни. Изследователи от Университета на Торонто смятат, че тази зависимост може да се обърне, като създадат хапче, което блокира удоволствието от цигарения дим и го прави отблъскващ. Такъв медикамент вече съществува срещу алкохолизъм.

Капсулите Алкотокс – най-доброто средство за отказване на цигарите. Поръчайте сега!

Никотинът едновременно отключва мозъчни вериги както за наслада, така и за погнуса от пушенето. Надделява обаче едното усещане. Когато човек опита за първи път цигара, тя му се струва гадна. Когато свикне и се пристрасти, започва да му харесва.

Доскоро учените смятаха, че този двоен ефект на никотина протича в различни части от мозъка. Канадският изследователски екип е открил, че насладата и отвращението наистина се пораждат от две популации неврони, но те са в една и съща зона на средния мозък. Това е вентралната тегментална област, която е център за поощряване.

Никотинът имитира действието на ацетилхолина – невротрансмитер с роля в удоволствието. С увеличаването на цигарите настъпват мозъчни изменения, променя се броят на рецепторите. Това обяснява как зависимите от никотина престават да се чувстват зле от пушенето и усещат само удоволствието.

Ръководителят на екипа д-р Тарин Гридър казва, че вече разработват нов подход за отказване от цигарите – медикаментозно обръщане на посоката на химическата реакция в мозъка от удоволствие към отвращение. Хората, които искат да се откажат, ще вземат препарат и той ще предизвиква гадене, когато пушат.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.