Цигарената пепел чисти водата от арсен

Арсен – това е химичен елемент, който няма мирис и вкус

арсен
Цигарената пепел чисти водата от арсен

При поглъщане на големи дози арсен се забелязва промяна в цвета на кожата, болка в стомаха, частична парализа и редица други сериозни здравословни проблеми.

Налице е специална техника за премахване на опасния арсен от вода. Той се използва широко в индустриализираните райони, но е скъп и непрактичен за селските и развиващи се региони. Учените предполагат, че порестата структура на цигарената пепел може да бъде подходящ за тази цел, и са решили да тестват хипотезата си, научаваме от Zee News.

Изследователите са използвали пепел от цигара пепел с покритие от алуминиев оксид. При тестването на материала в замърсени подпочвените води, те са установили, че той е отстранил повече от 96% от наличния там арсен. Съдържанието на опасните вещества във водата е спаднало драстично под нормата, установена от Световната здравна организация (СЗО).

Лесно може да се намери, събере и приложи пепел от цигара. Нейното приложение за пречистване на водата ще бъде просто и евтино решение за един такъв сериозен проблем, какъвто е наличието на арсен. Учените са оценили възможността да се използват за премахване на арсен от вода и други отпадъци, като бананови обелки и оризови люспи, но това те не са дали толкова добри резултати, колкото добри са били постиженията на цигарената пепел за почистване от арсен.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.