Чувствителната кожа – как да я познаем?

От няколко години се наблюдава тенденцията на чувствителната кожа при всяка втора жена. Различните външни влияния, околната среда, въздухът и начинът, по който се храним, оказва дългосрочно влияние и поради това нашата кожа се променя. Как обаче точно става тя чувствителна и можем ли да се защитим?

Ясните знаци за чувствителна кожа.

Чувствителната кожа е подобна на сухата, но разбира се тя невинаги е суха и пак може да е чувствителна. Разпознава се по това, че се усеща ясно чувство за опънатост, белене, бодене или паре­не. Много често може да се видят и различни зачервявания, обелване, пъпки или лишеи. И не се заблуждавайте – чувствителна не е равно на суха. Кожата ви може да е мазна и пак да има чувствителна тенденция. Най-важният симптом на този вид кожа е, че реагира изключително чув­ствително на опре­делени влияния от­вън или отвътре.

file20381Кои са причините?

Общо взето дерматолозите различават два вида от тази капризна кожа. Чувствителен тип и реактивен тип. Първата се характеризира с това, че реагира остро на влияния от околната среда, като вятър, слънце, студ или пък сух въздух. Докато другият тип – реактивният, реагира и прави проблеми съответно на собственика си, на различни вещества, които имат пряко съприкосновение с кожата отвън. Като некачествена козметика, прахо­ве за пране, препарати за домакинство, или вещества замърсяващи околната среда. Отвътре лекарства или хормони.

Защо все повече хора имат чувствителна кожа?

Забързаното ежедневие, замърсяването на околната среда или високотехнологичната среда, може да са основните причини за повишаващата се тенденция на чувствителната кожа. Ако например стоите прекалено много на климатик, рискувате да изсушите кожата си, а оттам и да я подложите на агресивни околни състояния. Липсата на движение също й се отразява. Стресът изважда хормоните извън релси. Пушенето разру­шава здравите клетки на кожата.

 

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.