Чудното лечебно действие на прополиса

Прополисовият спиртен разтвор притежава много здравословни свойства, чиято активност се запазва 3-4 години. Неговата вътрешна употреба стимулира неспецифичната и специфичната имунна защита на организма, оказва противовъзпалително действие, укрепва капилярните стени и намалява агрегацията на еритроцитите и тромбоцитите.

Клеевата тинктура стимулира растежът и развитието на организма и повишава съдържанието на хемоглобин и общ белтък. С него успешно се лекува язва на стомаха и дванадесетопръстника. Има обезболяващи свойства и се препоръчва и при заболявания на дихателната система – ринити, фарингити, синуити, ларингити, трахеити, бронхити и бронхиална астма като се прилага чрез местни апликации, инхалации, електрофореза и вътрешно приемане.

прополисов разтворСпиртният разтвор от прополис се използва и при лечение на кожни заболявания като екземи, невродермити, псориазис, кожна туберкулоза, дерматомикози, хиперкератози, гнездова алопеция, тропически язви и други. Благодарение на антибактериалните си, противовъзпалителни и обезболяващи свойства намира широко приложение и в стоматологията. Много добре повлиява при лечението и превенцията срещу пародонтоза.

Ето и как се прилага лечение със спиртен разтвор на прополис:

20-30 гр. прополис се добавя в 100 гр. чист спирт (95%) и се оставя да престои до пълното му разтваряне, като периодично шишенцето се разклаща. След това разтворът се прецежда, за да се отдели бистрата прополисова тинктура.

За дезинфекция на устната кухина и венците се прави гаргара с 10 капки клеева тинктура, смесени с една чаша вода.

При хипертония, атеросклероза, артериосклероза ежедневно се приемат 3-4 капки прополисов разтвор, разтворени в една супена лъжица топла вода или мляко, на гладно.

С профилактична или лечебна цел при гастрит се приемат по 15-20 капки клеева тинктура, предварително разтворена във вода или мляко, 3-4 пъти дневно. Установено е,че пчелният клей упражнява противомикробна активност по отношение на бактерията, която причинява язвената болест и която е налице и при много от хората с гастрит.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.