https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Четири мъдри мисли от древния философ Конфуций и тяхното тълкование

0

Конфуций (ок. 551 -479 г.пр.н.е.) е древен китайски мислител и философ. Учението му оказва дълбоко влияние върху живота на Китай и Източна Азия

Конфуций

Учението на Конфуций се превръща в основа на философската система, известна като конфуцианство.

• „Не е важно колко бавно вървите, докато не спрете“

Просто продължавайте! Ако вървите в правилната посока, в крайна сметка ще достигнете желаната точка. Трудната работа трябва да се изпълнява последователно. Човекът, който иска да постигне успех, е този, който остава предан на идеята и независимо от обстоятелствата се движи към целта си.

• „Вашето обкръжение определя вашето бъдеще“

Никога не се сприятелявайте с човек, който не е по-добър от вас. Приятелите ви имат значение. Те предсказват вашето бъдеще. Вие се насочвате натам, където те вече се намират. Това е добър повод да търсите приятели, които се движат в същата посока, която и вие сте избрали. Затова се заобикаляйте само с хора с огън в сърцето.

• „Хубавитенеща струват скъпо“

Лесно е да ненавиждаш и трудно е да обичаш. Така е устроен светът. Всичко хубаво се добива трудно, а лошите неща – лесно. Това обяснява много неща. Лесно е човек просто да бъде негативен, да измисля оправдания. Любовта, прошката и мъдростта изискват голямо сърце, голям ум и големи усилия. Никой от нас не се стреми към нещо лошо, или поне не за себе си. Всеки желае най-добрата участ, но как да я постигне, ако не полага усилия да бъде позитивен. Помнете, че светът, който ви заобикаля, е отражение на вътрешния ви свят.

• „Заточвайте инструментите си“

Очакванията в живота зависят от усърдието. Майсторът, който усъвършенства работата си, трябва да заточва инструментите си. Според Конфуций успехът зависи от предварителната подготовка – без подготовка задължително ни очаква провал.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.