Четете ли легнали? Това е опасно за здравето!

четене
Четете ли легнали? Това е опасно за здравето!

По-възрастните хора казват, че е вредно да се чете в леглото и често правят забележки по този повод

Подобни забележки често са игнорирани. И все пак – вредите ли на здравето си, ако четете легнали. Ето и мнението на специалистите.

Кой не иска след дълъг работен ден да се излегне на леглото с любимо списание или книга? Това е празник за душата, да, и носи не само релакс и добро настроение, но и проблеми със зрението. Специалистите по оптометрия отдавна алармират за този проблем. Разбира се, с възрастта зрението се влошава. Често, очните заболявания се предават и генетично. Но, ако четете легнали, може да повредите не само зрението си.

Легналото положение предполага отпускаме на всички мускули. Но четейки легнали ние напрягаме мускулите на врата, раменете и ръцете. В резултат на това се нарушава ритмичното дишане и се намалява кислородното насищане на тялото.

Понякога четем в леглото вечер преди сън с идеята да заспим по-лесно. Но ако ръцете, които притискат тялото, докато държат книгата, пречат на циркулацията на кръвта. Това ще доведе до стагнация в мозъка. Често по време на това четене се появява и болка в тилната област и шията. В такава ситуация е трудно да се държи книгата на полезно за очите разстояние. След системно нарушаване на това правило ще бъде по-трудно да се съсредоточим върху думите. Най-оптималния вариант за четене е да четем седнали.

Да се отървем от навика да четем в легнало положение е трудно, според много лекари. Всичко е въпрос на навик и самодисциплина. Но, пред проблеми с гръбначния стълб, зрението и пред болките в шията, всеки разумен човек би направил правилния избор. Забравете за комфорта на леглото. Четете любимата си книга на стол с крака, които сте вдигнали на подходящо за целта място. Така удоволствието ще бъде двойно – радост от четенето и минимум проблеми със здравето.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.