https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Честото разтягане при прозяване стимулира кръвообращението

0

Young woman stretching her arms above her head

Ако често практикувате мързеливо и малко по-дълго разтягане по време на прозявка, може значително да подобрите здравето си

 разтягане
Честото разтягане при прозяване стимулира кръвообращението

Мързеливото разтягане, досущ като това, което придружава прозявката, е много застъпен метод за профилактика в традиционната китайска медицина и все по-често се използва в западните центрове за рехабилитация.

Протягането включва изправяне на врата, повдигане на ръцете, дълбоко поемане на въздух с разширяване на гръдния кош, опъване на талията, изпъване на ставите и отпускане на тялото. По този начин много от мускулите се свиват, спомагат за изтласкването на кръвта и ускоряване на кръвообращението.

Разтягането помага на съдовете на шията да транспортират пълноценно кръвта до мозъка и така осигуряват храненето му, намалят умората и повишат жизнеността.

Упражнението ангажира и нервно-мускулната система, насърчавайки баланса в организма, увеличава приема на кислород и изхвърлянето на въглеродния двуокис, стимулира метаболизма. Разтягането елиминира прекрмерното напрежение и предотвратява мускулната умора.

За спокойното разтягане през лятото имате нужда от пълно спокойствие. Дори и само заради това си струва да се освободите от комарите

Повечето видове комари са активни на здрачаване, нощем и призори. Със затоплянето на климата обаче правилото се разклаща. Екзотични видове като тигровите комари стигат до България, а те хапят и денем. Освен това разнасят опасни болести.

В аптеките има много видове спрейове и лосиони, гривни и ароматни пръчки срещу комари. Наричат се репеленти, но всеки вид химическа защита си има и недостатъци. Ако страничните ефекти ви притесняват, може да опитате природни средства.

Етеричните масла на карамфила, босилека, лимона и лавандулата са естествени репеленти. Може да ги комбинирате, като набодете в кората на лимон гвоздейчета карамфил или леко я награпавите с нож и я посипете със стрити лавандулови цветове или стръкове босилек.

Евкалиптовото етерично масло ще държи далеч комарите, ако сложите няколко капки в съд с вода или в резервоара на запалена лампата за ароматерапия

Срещу крилатата напаст се препоръчва през деня да се взема витамин В комплекс, а вечер да се яде чесън.

Ползвайте като механична защита ситни мрежи, намазвайте редовно рамките на прозорците и балконските врати със силен оцет.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.