Червеното вино пази артериите на пушачите

Червеното вино има много ползи, но само и единствено ако бъде употребявано в умерени и допустими здравословни количества

червеното вино

Червеното вино е истински лек за нашето здраве. И най-вече за здравето на сърцето. От червеното вино има и още една, неподозирана и много приемлива полза. То пази артериите на пушачите.

Ето какво откриха учените.

Изследователите от Университет в Саарланд, препоръчват да се пие една до две чаши червено вино преди да пушите. Това ще помогне за намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания. Факт е, че цигареният дим причинява ендотелно увреждане, клетъчно стареене, системно и васкуларно възпаление. Ако разчитате на червеното вино и го използвате в умерени количества, това ще допринесе за формирането на полезни за съдовете ендотелни фактори за релаксация, като азотен оксид, пише Zee News.

В изследването са участвали 20 здрави доброволци, които никога не са пушили. Те се съгласиха да се пушат по три цигари в хода на експеримента. Половин час преди пушенето те трябвало да пият червено вино в количество, изчислено по такъв начин, че съдържанието на алкохол в кръвта да е 0,75%, след консумация на напитки. Преди и след експеримента, учените събират проби от кръвта и урината на доброволците.

Както е известно, заради пушенето вредните микрочастици моноцити и тромбоцити попадат в кръвния поток на ендотелните клетки. Това спомага за увреждане на кръвоносните съдове. При участниците, които са консумирали вино преди пушене, учените не забелязали такива промени. Специалистите все още не знаят дали това е свързано с особеностите в здравословното състояние на пушачите, възрастните хора и тези, страдащи от различни заболявания.

В заключение: ако ви предстои празнична вечер, през която трябва да употребявате алкохол и да пушите много цигари, заложете на червеното вино.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.