https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Червеното месо разболява бъбреците

0

Всеки ден месо на масата е демодиран символ на благополучие, възникнал покрай тежките следвоенни години в средата на миналия век

месо
Червеното месо разболява бъбреците

Според съвременната наука менюто с много месо застрашава здравето. Редовното изхранване с червено месо може да увреди бъбреците, показа продължило над 15 години изследване на специалисти по бъбречни заболявания в Сингапур.

Бъбреци филтрират кръвта и отделят за изхвърляне с урината метаболитни токсини, които се образуват при усвояването на храната. Някои вещества, особено когато са в излишък, произвеждат отпадъчни продукти, които могат да увредят филтриращата функция на бъбреците. Когато тялото разгражда протеините от храната, в кръвта се отделя вещество, наречено урея. Бъбреците я филтрират и я насочват за изнасяне от организма чрез урината. Но при постоянни „доставки“ бъбреците не успяват и уреята може да се натрупа в тялото. Като всяко излишно нещо, тя причинява нежелани странични ефекти.

Според изводите от проучването на сингапурските лекари консумацията на червено месо е доста тясно обвързана с вероятността за поява на бъбречна недостатъчност. В резултат на това бъбреците постепенно губят напълно спосбност да филтрират кръвта. Рискът нараства едновременно с увеличаването на количеството. Други видове меса и яйцата – също богати на белтъчини храни, обаче не вдигат опасността, а соята – отличник по растителни протеини, дори има защитна роля върху бъбреците. Това кара учените да смятат, че причината не е в прекомерните белтъчини, както се смяташе.

Изглежда причината е в нещо друго. Може би самата комбинация на хранителни вещества в червените меса има потенциал да вреди на организма?

Това ли е причината и за нарастващия риск от рак на дебелото черво, гърдата, пикочния мехур, панкреаса при хората, които ядат редовно червени меса? Всички тези хипотези се проверяват.

Расте броят на хората в света, които страдат от хронична бъбречна недостатъчност

Тя протича в няколко стадия, като първият често остава незабелязан. Забавянето намалява възможността за промяна в начина на живот и хранене, което ограничава възможностите за лечение. В последния, четвърти стадий медицината не може да направи друго, освен да търси заместник на напълно отказалите органи. Това може да е хемодиализата или нов орган от донор.

Изкуственото пречистване на кръвта е по-разпросгранената алтернатива. Но качеството на живот не може да се сравнява с предимствата, които дава присаждането на бъбрек, въпреки налагащото се потискане на имунната система до живот, за да не отхвърли организмът чуждия орган. И в двата случая обаче човек минава през много изпитания.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.