Червеното цвекло помага при онкологични заболявания

Постоянно се поддържа изследването и търсенето на различни растения, плодове и зеленчуци, които да намалят шанса от раково образувание или да облекчат страданията на вече разболелите се.

През 60-те години на миналия век, учени са направили поредното си проучване, от което като краен резултат се научава, се ракови болни с различни локализации на тумора в тялото, може да бъдат излекувани само с помощта на червеното цвекло.
Според някои учени това е така, защото цвеклото съдържа вещество, което до този момент не е било известно на човека със своето антитуморно свойство. Това вещество освен всичко е достатъчно устойчиво на стомашните сокове и на разлнични манипулации, като варене или задушаване.

Image_1690454_126 (1)Други пък смятат, че в цвеклото се съдържат такива масла, като алантоин и етерично масло, като в техният състав влиза веществото фарнезол, харакетризиращ се с хормонални свойства. Червеният пигмент съвсем не е антоцианин, а ново вещество, което вероятно е близко до алкалоидите.

И тъй като такава антитуморна активност се открива само в червеното цвекло, то изводът, който може да се направи е, че активното вещество, което е в него и което основно е отговорно за неговото действие върху изродените клетки, всъщност е червеният оцветител бетаина.

През 1970 година се появяват публикации за създаването на комбинирано лекарство от сок на червено цвекло, който е преминал клинични тестове върху хора със злокачествени заболявания, като в комбинация с преди това направена лъчетерапия или хирургична намеса, се е установил положителен резултат.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.