Червеното цвекло показва дали всичко е наред с бъбреците и кръвта

Посещението в тоалетната известно време след яденето на червеното цвекло може да стресне с червена урина или червени изпражнения

червеното цвекло
Медицинският термин за наличието на пигмента е беетурия. Според епидемиологични проучвания симптомът е познат на 10-20% от хората, които ядат червено цвекло.

Беетурията се смята за безобидна, но при някои може да е признак за недостиг на желязо. Името на състоянието идва от названието на червените пигменти в червеното цвекло – беталини. Тези силни антиоксиданти присъстват във всяка клетка на цвеклото и придават специфичния му наситен цвят.

Какво точно се случва с беталина в човешкото тяло и защо той достига до урината и изпражненията почти непроменен не е ясно. Но има данни за връзка между оксаловата киселина, която е ключов компонент на повечето камъни в бъбреците, и беетурията. Знае се, че червените пигменти обикновено се разграждат в стомаха и дебелото черво. Когато нивата на оксалова киселина са високи, червеният цвят се запазва и това може да доведе до появяването на червени телесни секрети.

Оксалова киселина присъства в много храни, включително спанак, ре-вен, какао. Затова яденето им в комбинация с цвекло може да провокира уплаха в тоалетната.

Въпреки че честотата на засегнатите е относително ниска в общото население, тя е значително по-забележима при хора с дефицит на желязо. Състоянието е
един от видовете анемия. При некомпенсиран дефицит на важния микроелемент се установява беетурия при 80% от пациентите. Процентът пада почти наполовина при лекуваните с жблезни добавки.

Ако ви се случи да видите червен цвят на урината и фекалиите, е добре да си направите изследване за нивата на желязо в кръвта и да обсъдите проблема с вашия лекар

Това не означава да спрете да ядете червено цвекло. То е само преносител на информацията, която не ви харесва, но е много полезен кореноплод с ефект върху сърдечносъдовата и имунната система, обмяната на веществата, детоксикацията.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.