Червеното цвекло лекува 20 болести

Силно пренебрегвано в нашите кухня и народна медицина, червеното цвекло е признат природен лек

червеното цвекло
Червеното цвекло лекува 20 болести

Още Хипократ е познал силата му и го добавя в рецептите си. В античността залагали на него при висока температура. Червеното цвекло е висяло и в градините на Семирамида.

През Средните векове го ядат при проблеми със стомаха, а според китайската медицина укрепва сърцето и пречиства кръвта. Руски лечители го дават при хрема. Днес е и обезболяващо, диуретично и противовъзпалително средство.

Основен източник на бетаин, червеното цвекло съдържа и магнезий, желязо, хлор, витамин U, мед, сапонини, флавоноиди, йод, цинк, калций и натрий. Но то не бива да се яде повече от 6 седмици без пауза. Помага и за детоксикацията чрез холина, който изкарва токсини и тежки метали от тялото, и желязото, което пречиства кръвта. Хлорът действа противоалергично и прочиства бъбреците, лимфата и жлъчката.

С червено цвекло лекуват жълтеница, хепатит, хранително отравяне, диария и повръщане, дори подаграта се влияе. Лекарите отчитат ползата от него при пневмония, бронхит, плеврит.

Зеленчукът сваля кръвното и лошия холестерол и предотвратява разширените вени. Препоръчват го при затлъстяване, понеже ускорява обмяната. Малки дози от сока му подобряват работата на черния дроб и усвояването на белтъчини. Сокът подобрява и съня. Силен разтворител е на натрупвания от калий, които втвърдяват артериите. Йодът в цвеклото помага на щитовидната жлеза. Бетаинът потиска образуването на канцерогенни съединения и предпазва от рак на стомаха, дебелото черво, белия дроб и мозъка.

Червеното цвекло е подходяща храна за болни от рак. Цинкът в него удължава действието на инсулина при диабетици. Народна рецепта вкарва червеното цвекло дори в борбата с пърхота.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.