Червено цвекло: този зеленчук намалява кръвното и се конкурира с Виаграта

цвекло
цвекло

От всички дарове на природата, растящи в България, няма нищо по-полезно и достъпно от червеното цвекло

Предлага се през цялата година, добре помага и струва някакви стотинки. А на Запад вече се нарича и суперхрана.

Този термин означава особено полезна храна, съдържаща компоненти, важни за здравето и в прилични дози. Понякога тези суперхрани се сравняват по ефективност с лекарствата.

В тази връзка, цвекло отдавна се състезава с много лаксативи. Лаксативи са онази група лекарства, които действат разхлабващо. Разбира се, лекарствата са по-силни от познатия зеленчук. Но при умерен запек или с тенденцията към запек, обичайното цвекло може да се счита за най-добрата подготовка, която съчетава ефикасността с безопасността.

Въпреки това, цвеклото сега се сравнява с лекарства и за други болести. През 2008 г., т.е. преди малко повече от 10 години, е установено, че червеното цвекло има способността да облекчава кръвното налягане. И днес то е може би най-ефективното естествено лекарство за хипертония. По време на проучването 250 мл сок от цвекло на ден реално намалява налягането при пациенти с прехипертензия (налягане 130-140 / 85-90 мм Hg.). Освен това, сокът от цвекло има сложен ефект: той не само намалява налягането, но и прави кръвоносните съдове по-еластични, отслабвайки възпалителния компонент. Поради това, по-нататъшното развитие на хипертония и атеросклероза се инхибира.

Как цвекло намалява налягането?

Става дума само за нитратите, които ни плашат от много години. Цвеклото, а не дините и ябълките, както казват в рекламата, е абсолютният шампион по тяхното съдържание. Нитратите отпускат и защитават съдовете. Вече е доказано, че те са полезни и митична е вредата, която им се приписва.

Във връзка с тези полезни нитрати си струва да си припомним, че в древен Рим цвеклото се е възприемало като афродизиак. Изненадващо, през последните години това е потвърдено и от съвременната наука. Азотният оксид се образува от нитрати в тялото. Но съдържанието на това вещество се увеличава от виагра и подобни на нея лекарства: директно – азотният оксид помага на мъжете да запазят своята “репутация” по време на секс. Така че цвеклото е силно. Може да не е толкова силно, колкото Виаграта, но играе своята роля в това важно начинание. Между другото, мъжете, които вземат Виагра, е по-добре да не злоупотребяват с цвеклото. Може да възникне „предозиране“ на азотен оксид, което значително увеличава риска от странични ефекти.

Друг парадокс на нитратите е техния допинг ефект. Специалистите по спортна медицина са доказали, че сокът от цвекло увеличава физическата активност и подобрява резултатите. Например, благодарение на него, колоездачите спечелиха 11 секунди на разстояние от 4 километра и 45 секунди на 16 километра. Еластичните съдове по-добре и в по-големи количества пропускаха кръв, кислородното гладуване на разстояние се оказа по-малко, а издръжливостта повече.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.