Червени петна: кои са причини за появата върху кожата?

Червени петна по кожата могат да бъдат преходни явления, а също и трайни промени в пигментацията

червени петна
В едни случаи представляват болестни проявления, в други – кожни реакции на конкретни провокиращи фактори от средата.

Ето някои от най-честите причини за червени петна по кожата:

Чувствителна кожа

В гората или изобщо сред природата, когато открити части на тялото са в контакт с коприва или други дразнещи вещества. Обривите по кожата, които се появяват, са червени, на нивото на околната повърхност, сърбят, нямат точно определена форма, а освен това могат и да променят местоположението си с времето. Най-радикалното решение е избягването на подобни „срещи“ с дразнители. Когато това вече се е случило, е добре да се прилагат обезболяващи, успокояващи кремове с антиалергични съставки. Ако състоянието засегне целия организъм, е уместно прилагането на кортикостероиди дори мускулно.

Лесно изчервяване

Този тип нервна регулация не подлежи на волеви контрол. Някои хора имат по-лабилна автономна вегетативна нервна система. Това може да се установи по неконтролираното им изчервяване, особено в присъствие на непознати или в обстановка, която е свързана с притеснение. Добре е да се консултират с психиатър.

Неподходящи тъкани

Не бива да се изключва като причина за „оцветяването“ на подмишниците, слабините и други части с интензивно потене. Освен чисто механичното отлагане на цветове от агресивни багрила трябва да се имат предвид и алергизиращите свойства на някои тъкани, които могат да бъдат както от синтетична, така и от полусинтетична материя. Проверете дали петната изчезват при смяна на дрехите.

Възпаление на артериите

Заболявания на кръвоносните съдове, най-вече на артериите, по които тече високоокислена кръв, може да се съпровождат от кожни промени. В такива случаи е възможно регионът над възпалената артерия да стане по-червен. Диагностиката се осъществява чрез доплерова сонография, както и с някои други способи. Лечението се извършва медикаментозно чрез противовъзпалителни, антибиотици, както и хирургично – оперативна намеса на съдови хирурзи.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.