https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Черният пипер е полезен…и не чак толкова

0

Черният пипер е подправката-билка, която всички използваме всекидневно и която може да помогне срещу множество и най-различни заболявания и състояния. Доказано е, че черният пипер може да понижи рискът от развитието на рак, спомага храносмилането и ни помага да отслабнем. Също така може да помогне при подут стомах и газове в стомаха, благоприятства и метаболизма, а отскоро се откри и неподозиран ефект върху мозъка. Препоръчителната доза от една чаена лъжичка дневно върши чудеса.

Изследване, проведено в Раковия център на университета в Мичиган, едно от главните активни вещества, съдържащи се в него – пиперина, има невероятната възможност да възпира развитието на туморни образувания. Ако се комбинира и с турмерик – антитуморното съединение намиращо се в куркумата, пиперина е способен да повиши своите противоракови свойства значително. Но за да има това ефективно и лековито свойство, пиперът трябва да се поръсва върху вече готови ястия, без да  се подлага на продължителна термична обработка, тъй като в противен случай се запазват само неговите вкусови качества, но не и лечебните.

cheren_piperЧерният пипер спомага за по-доброто асимилиране на храната, което означава, че с негова помощ може да привикнем да се храним по-скромно и така да не товарим стомаха си излишно с тежка и вредна храна. Само това, което е нужно на организма, за да има енергия за работа. Подправката също така предизвиква потене и отделяне на урина, което е един добър начин тялото да се очисти от излишните токсини и водата. А и предразполага към разграждането на мастни клетки. Тези ефекти го правят много подходящ при диети и спортуване за контролиране на теглото.

Всички знаем и за ефективното му действие при настинки и кашлици – сигурно баба ви преди време ви е правила компрес на гърлото с черен пипер и ракия? Това е свързано със знанието, че антибактериалните му свойства са ефективни при настинки и кашлица. Освен като компрес, поръсен на филийка или в супата, той ще подобри значително състоянието ни при подобни заболявания. Черният пипер има свойства и на природен антидепресант.

Все пак той може да има и редица опасни свойства. Макар да се препоръчва да се вдишва от народната медицина, това не е много полезно, защото при попадането си върху лигавицата на носоглътката, пиперинът може да предизвика тежко раздразнение, едема – подуване, аноксия – липса на кислород и дори дихателен арест.

Освен това бременните и кърмещи жени не бива да приемат повече от чаена лъжичка на седмица  от пипера, защото все още действието му върху плода и кърмата не са обект на категорични научни изследвания, които да потвърдят безопасността му.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.