Здравословните ползи от черния дроб са доказани: как да го сготвим най-добре?

За да е здравословен черния дроб, докато го приготвяте,  имате нужда от не чак толкова много време и продукти и малко повече желание

черния дроб
Здравословните ползи от черния дроб са доказани: как да го сготвим най-добре?

Доказани са ползите за здравето на черния дроб. Остава да знаете как да го приготвите най-добре.

Много хора смятат, че в сравнение с плешка, бут, филе или контрафиле, черният дроб е месо с по-ниско качество.

Макар че влиза в категорията на субпродуктите, известни у нас като карантия, той съдържа завидно количество полезни вещества. Опитните кулинари го броят за деликатес, защото по вкусови качества не отстъпва на месото.

Кулинарната му историята е белязана с възходи и падения. Яденето му ту е белег за простотия, ту нашумява заради здравословните ползи.

Майсторите готвачи твърдят, че ако не обичате дроб, то е защото не умеете да го сготвите добре. Всъщност се приготвя лесно и главното бързо. Тази думичка е разковничето за вкусен дроб – препържен става сух и жилав. Първи в историята си извоювал място гъшият дроб. Древните египтяни се сетили още преди 4500 години да угояват гъски с жито и да ги държат затворени, за да не се движат и така дробът им да стане по-голям и по-нежен. Днес гастрономите наред с гъшия високо ценят пилешкия, заешкия, телешкия, свинския, дроба от риба треска. У нас най-популярни са пилешките дробчета, свинският и телешкият дроб.

От дроб се приготвят основни ястия, пълнежи за баници и тарти, колбаси и пастети. Дроб по провансалски, по строга- новски, с портокали, брюкселски медальон са част от няколко десетките невероятно вкусни ястия, които се приготвят в цял свят от този субпродукт. Много му отиват пърженият лук, морковът и чушките, гъбите и сметаната, комбинира се добре с портокали и ябълки.

Обикновено традиционният въпрос на начинаещите е кой е по-добър – телешкият или свинският дроб. Отговорът е еднозначен – телешкият. Вярно, че е по-жилав и сух, но му липсва горчивината, присъща на свинския дроб.

Освен това, телешкия дроб търпи повече интерпретации по отношение на приготвянето. Но, в крайна сметка – всичко е въпрос на вкус!

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.