https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Какво не знаете за черния бъз?

0

В древни времена хората слагали цветове от бъз в съдовете с ябълки, което удължавало срока на годност на плодовете

Нашите предци смятали черния бъз за нечисто и дори за проклето растение

Славянската легенда разказва, че един демон, заселил се на Земята, изкопал дупка, по-точно една дълбока яма и влязъл в нея, за да се скрие. За да е добро скривалището му той посадил отгоре храст, който след време хората познавали като черен бъз. Затова и хората избягвали да го изкореняват – за да не се покаже дяволът отдолу.

Ако е било необходимо да се изкорени растението, то тази задача обичайно бил давана на психически нестабилни, или иначе казано – луди хора, защото се е смятало, че злите сили не могат да им навредят.

Не е изненадващо, че клоните на черния бъз не са се използвали за горене, нито пък са правили играчки и свирки от тях. Смята се, че димът от горящите бъзови клони отваря вратите на другия свят. Затова и растението често се среща в магическите ритуали и гадаене. И лечителите от онова време успявали да използват растението в традиционната медицина, да направят амулет за къщата, който да пази дома от гризачи и насекоми.

Лечебните части на черния бъз са съцветия и плодове, въпреки че кората, клоните и дори корените на растението се използват и за медицински цели. Най-доброто време за събиране е от края на май до началото на юли. Можете да ги съхранявате няколко години. Черните плодчета от бъз съдържат органични киселини, холин, каротин и етерично масло.

В древни времена хората слагали цветове от бъз в съдовете с ябълки, което удължавало срока на годност на плодовете

.А през пролетта върховете на младите издънки на бъза са били използвани за салати. Имайте предвид, че такива ястия имат изразен диуретичен ефект.

Плодовете от бъз са оцветени в черно. Сокът от плодовете е бил използван, за да се правят мастила и примамки за стръв, а красавиците от онова време дори използвали тази течност, за да рисуват веждите си.

В народната медицина за лечение се използват плодовете, листата, цветята и черната кора от бъз. Известно е, че в плодовете на черния бъз има много витамин С и аминокиселини. Хепатит, невралгия и пептични язви са успешно лекувани с пресни плодове, докато сушения бъз успешно лекуват малария.

В днешно време лечебните качества на черния бъз се оценяват толкова високо, че се използват за лечение на рак. Например, хората, страдащи от рак на стомаха, варят в сладко от плодовете, а за пациенти с рак на кожата се приготвят специално вино от бъз.

Тинктури и отвари от цветята на растението винаги са били популярни в традиционната медицина, поради техните антибактериални и диафоретични свойства. Тези напитки помагат при настинки, грип, възпалено гърло.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.