https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Опасна ли е голямата чаша за вино

0

Каква чаша за вино ще изберем за новогодишната трапеза – това не е маловажен въпрос. Медици от Кеймбридж доказаха връзка между размера на избраната чаша за вино и опасността от препиване.

чаша за вино
Каква чаша за вино избирате?

Изследователите на темата твърдят, че размерът на въпросната чаша въздейства върху количеството на изпития алкохол. Изводът е направен след 16-седмичен експеримент, за който били ангажирани 300 доброволци. Всички участници били редовни посетители на един от лондонските барове, поясняват от medikforum.ru. В рамките на експеримента участниците получавали стандартна порция вино – 175 милилитра, в различни чаши, по-малки и по-големи. Така се потвърдила хипотезата, че пиенето в големи чаши насърчава консумацията: всеки път, когато били предлагани по-големи от обичайната чаша вино за споменатата доза, консумацията се увеличавала поне с 9%. При опитите били използвани чаши с вместимост 250, 300 и 370 мл.

Защо се получава така? Причината е чисто психологическа, коментират медиците. Една малка чаша изглежда пълна със 175 мл вино, било то шампанско или друго. Ако обаче чашата е по-голяма, подсъзнателно се приема, че изпиваш по-малко и няма лошо към изпитото да добавиш още. По този начин не се осъзнава и опасността от прекаляване с алкохола, коментира и ръководителката на експеримента Тереза Марто.

Подобна корелация се наблюдава и при друго типично трапезно явление – ефектът на големите чинии. Стандартната порция храна, сервирана в голяма чиния, предизвиква усещането, че е недостатъчна и подтиква потребителя да преяде. Не е лошо да си припомним тези неща в навечерието на новогодишните веселби с дълги трапези: препиването, както и преяждането, наистина не са есенцията на празника. И въпреки че го знаем – и в подготовката за празника, и в начина, по който той преминава, всеки път правим неща, за които после горчиво съжаляваме.

Преди подобни събития специалистите отново припомнят, че безопасната “скорост” на алкохолната консумация е 10 грама чист спирт на час – което е равно на 25 грама водка или чаша шампанско. Нали разбирате, че такава скорост не бива да се поддържа цяла нощ?!

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.