https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js
мляко

Полезно ли е да се пие чаша прясно мляко на закуска?

Учени от канадския университет „Гуелф“ установиха, че шансът човек да се предпази от диабет тип 2 се увеличава значително, ако пие по една чаша прясно мляко на закуска всеки ден

мляко
Полезно ли е да се пие чаша прясно мляко на закуска?

Причината е, че млякото понижава кръвната захар и потиска апетита за обяд.

Още по-добре е, ако то е придружено от закуска с високо съдържание на въглехидрати. По този начин кръвната захар ще е ниска дори след като човек обядва.

Прясното мляко спомага за по-бавното храносмилане на въглехидратите, при което глюкозата в кръвта спада. То съдържа специфични протеини, които предизвикват освобождаването на гастрохормони, забавящи храносмилането, обясняват учените.

Според друго изследване от диабет предпазва и редовното излагане на слънчева светлина. Под нейното въздействие кожата естествено отделя газа азотен оксид. Той подпомага контрола върху метаболизма и забавя наддаването на тегло. А затлъстяването е един от факторите за диабет тип 2.

Още през 2015 г. учени от университета на Нюкасъл доказаха, че смятаният за хронична болест диабет тип 2 може да бъде излекуван с отслабване.

Изследователите са наблюдавали пациенти на възраст от 25 до 65 години със затлъстяване и диабет тип 2, поставени на диета с по 1200 килокалории дневно. След осем седмици те свалили средно 14 кг – около 13% от теглото си. При това изгубили и 0,6 г мазнини от панкреаса, което дало възможност на органа да отделя нормални нива инсулин.

И все пак болните от диабет трябва да имат едно на ум за млякото

Млякото е основна част от много диети, но броят му на въглехидрати може да повлияе на кръвната захар, което може да е проблем за хората с диабет.

Въглехидратите приемат формата на лактоза в млякото. Лактозата е естествена захар, която осигурява енергия на тялото. Порция мляко съдържа 12 грама въглехидрати.

Американската асоциация за диабет препоръчва индивидуализиране на съдържанието на въглехидрати по време на хранене за получаване на здравословни нива на кръвна захар. Проверката на кръвната захар преди и след хранене може да ви помогне да определите кои храни и в какви количества реагират върху тялото и кръвната захар.

Започнете с 1 или 2 порции по време на хранене или 15 до 30 г въглехидрати. Много фактори обаче могат да променят препоръчителното количество мляко. Една чаша краве мляко осигурява 12 грама въглехидрати, което е еквивалентно на една порция.

Докато кравето мляко добавя калций към диетата, влиянието му върху кръвната захар трябва да накара човек с диабет да обмисли алтернативи, ако е решил да пие мляко на закуска.

Кое е най-доброто мляко за хора с диабет?

Видовете мляко, препоръчани при диабет, ще варират в зависимост от въглехидратните нужди на човека.

„Най-доброто“ мляко за човек с диабет зависи от храните, които се предпочитат за през останалата част от дневната им диета и общия им дневен прием на въглехидрати.

Например, ако човек има за цел да намали максимално приема на въглехидрати, бадемовото и соевото мляко съдържат почти нула въглехидрати.

Кравето мляко съдържа въглехидрати и е важно хората, страдащи от диабет, да го влагат в броя на въглехидратите. Обезмасленото мляко обаче може да бъде вариант с по-ниско съдържание на калории за хора, които нямат непоносимост към лактоза и предпочитат кравето мляко.

Храни и напитки с по-ниско съдържание на мазнини като обезмаслено мляко може да доведе до по-високо ниво на захар в кръвта поради по-бързото усвояване. Следователно мониторингът на глюкозата може да бъде полезен за определяне дали и какъв вид краве мляко е най-доброто, ако човек страда от диабет.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.