Целувката – колкото полезна, толкова и вредна

Целувката може и да подобри здравословното състояние, и да го влоши, доказват медиците

Целувката
Целувката – колкото полезна, толкова и вредна

Когато хората се целуват, в организма им се понижава нивото на хормона на стреса (кортизол) и се повишава окситоцинът -т.нар. хормон на любовта. В резултат на биохимичните процеси настроението става оптимистично и по-лесно се постига успех. Освен това се увеличава устойчивостта на стрес, тъй като целувката е естествен антидепресант.

Ако тя продължава не по-малко от 20 секунди, помага за ефективното изгаряне на калории и подобрява метаболизма. Учени дори са изчислили, че минута целуване е равна на 500 метра бягане.

Козметолозите също отбелязват ползата от целуването – то активира 39 лицеви мускула, което води до ускоряване на кръвообращението и по-малко бръчки.

Смята се, че целувката е полезна за белите дробове, тъй като действа като дихателна гимнастика – човек извършва 60 вдишвания в минута вместо обичайните 20. Има ефект и за профилактика на сърдечно-съдови проблеми, понеже сърцето започва да бие по-бързо (около 110 удара в минута). Това ускорява кръвообращението и осигурява добро оросяване на всички органи.

Твърди се, че хората, които по-често се целуват, по-рядко посещават стоматологичния кабинет

Първо, заради масажиращия ефект върху
венците, който действа превантивно срещу пародонтит. Второ, целуване-то помага за почистване на зъбната плака – отделяната слюнка е богата на фосфор и калций и неутрализира киселинността в устата.

То е своеобразна перорална ваксина. Всеки от партньорите си има свой набор от белтъчини, минерали, мазнини и бактерии. При обмена им организмът започва да разпознава чуждите нему микроорганизми и се учи да се бори с тях.

Но целувката носи и вреди

При обмена на слюнки могат се предадат зарази – херпес, сифилис, туберкулоза. Ако в устата има увреждания – разранена лигавица, възпаления по езика, рискът от заразяване с ХИВ, хепатит С и много други тежки бактериални инфекции е голям. Инфекциозната мононуклеоза – заболяване, при което се увеличават черният дроб, слезката и лимфните възли, е известна и като болест на целувката.

При проведени неотдавна научни изследвания е установено, че чрез целувка може да се предава и т.нар. Helicobacter, която често става причина за развитие на язва.

При мъжете вредата от целувката се проявява и когато партньорките им използватчервило. Някои козметични марки, дори известни, използват олово при производството му. Ако то попадне в по-голе-ми количества в организма, може да предизвика здравословни проблеми.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.