Целогодишен ринит: симптоми, лечение и усложнения

От целогодишен ринит страдат и възрастни, и деца, а все по-често и кърмачета

целогодишен ринит
Дишането отново е затруднено и посягате към капките за нос, за да облекчите хремата. На тях обаче може да разчитате не повече от 5-7 дена. Ако продължите да ги ползвате, рискувате да утежните симптомите. При липса на подобрение най-често се посещава личния лекар или специалист по уши, нос и гърло. А може да се окаже, че имате нужда от консултация с алерголог. Задължително е, ако хремата ви съпътства почти постоянно.

Други възможни оплаквания са кризи на внезапно кихане, сърбеж на носа и/ или на небцето, конюнктивит под формата на сълзене и зачервяване на очите.

Целогодишният ринит, който се дели на алергичен и неалергичен, засяга всички възрасти, включително и кърмаческата. Свикнали сме да говорим за алергии през пролетта и в началото на есента, когато някои треви, плевели и храсти имат вторичен цъфтеж.

Но причините невинаги са свързани с полените. Въздействие оказва и домашният прах, съдържащ микрокърлежи, косми и и пърхут от животни. Все по-го- ляма роля играят плесенните алергени. Тяхното разпространение се увеличи след масовото поставянена алуминиева и PVC дограми, които водят до повишена влажност в жилищата. При някои хора се
среща комбинирана форма на ринит – целогодишен ринит с обостряне на симптомите в периода на цъфтеж на различни растения. Алергичните хора са особено чувствителни и към токсичните вещества в цигарите, при това не само към прякото вдишване на дима, но дори и към полепнали по дрехите частици.

Японско проучване установи, че над 80% от юношите, които живеят с родители пушачи, имат постоянна хрема

У нас изследванията сочат, че от алергичен ринит страдат около 30% от тийнейджърите.

Ако заболяването не се лекува, може да се усложни със синузит, носна полипоза, астма. В България се предлагат съвременни методи за диагностика и лечение на алергиите. С алерген-специфичната имунотерапия, смятана за най- ефективния подход, може да се постигне период от 8 години, през който пациентът да няма оплаквания.

Лечението, предпазващо и от развитието на съпътстващи алергични заболя- вания, се провежда с анти- хистамини. Предпочитат се локалните препарати, които се прилагат чрез впръскване в носа.

Може да изпробвате и един простичък трик. Той се състои в намазване на ноздрите от вътрешната страна със зехтин или на носа да бъде колкото може по-покрита. По този начин тя е предпазена, а алергените полепват по нея, без да предизвикват обичайната реакция. След като се отдалечите от рисковия фактор, може да измиете носа и да впръскате разтвор от морска сол. Хомеопатията също е ефективен метод за превенция и лечение на хремата.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.