https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Целината – най-верният помощник при високо кръвно налягане

0

Целината съдържа 3-n-бутил фталид, който й придава специфичния мирис и вкус. Това вещество сваля кръвното

целината

Открива го учен, чийто баща го смаял, като свалил своето кръвно само за седмица от 160 на 96 до 118 на 82. Това било забележително постижение.

Целината регулира стомашната секреция, предпазва от рак, от затлъстяване, от язва и от диабет. Как обаче съумява да свали кръвното?

Ето как: фталидът отпуска гладките мускулни влакна, като регулира приема на калций и калий в клетките им. Това влияе на нервните импулси през тях. В резултат мускулите около кръвоносните съдове се отпускат, а самите съдове се разширяват и в резултат налягането на кръвта в тях спада.

Вдъхновен от баща си, същият учен от Чикагския университет е изчислил, че приемът на 4 стръка целина на ден сваля кръвното с 12-14%. Освен това снижава нивото на холестерола със 7%.

А грейпфрутът съдържа флавоноида нарингенин, който сваля холестерола и
цитрусов плод усилва окси-дацията на мастните киселини и производството на жлъчна течност в черния дроб, влияе благотворно и на синтеза на инсулин, на обмяната на веществата и на бъбречната функция.

Но кой грейпфрут е по-полезен – червеният или белият?

Този въпрос получи отговор в публикация за изследване на 57 души с висок холестерол и поставен байпас на сърцето поне година по-рано. Те всички безуспешно са опитвали да свалят нивото на холестерола си с лекарства. Били подложени за 30 дни на нискокалорична и нискомаслена диета. На част от тях давали червен грейпфрут, на друга част – бял, а останалите минали без грейпфрут. И трите групи свалили нивото на холестерола, но най-много то спаднало в групата с червения грейпфрут. Тя единствена свалила и нивото на триглицеридите в кръвта.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.