Как се готви и съхранява най-добре царевица?

Само прясната царевица, обрана в млечна зрелост, става сочна и вкусна след варене и печене

cerevica
При покупката й обръщайте внимание на цвета на зърната и твърдостта на кочана.

Кочаните с млечнобели или светложълти зърна са най-добри. Леко огънете кочана. Ако царевицата е прясна, зрънцата ще стоят плътно по местата си, а кочанът ще е гъвкав. Не купувайте кочани със сухи и пожълтели листа. Това е знак, че царевицата е презряла и няма да има нито сочен вкус, нито аромат.

Ако ви попадне попрезряла царевица, има начин да оправите вкуса й. Почистете я от листата и царевичната коса, разрежете кочана на две и накиснете за 4 часа в смес от равни количества вода и прясно мляко. След това отцедете и сварете по обичайния начин.

Преди варене накиснете царевицата за 1 час в студена вода, за да омекнат зърната. След това изплакнете и обелете листата. Може да варите и с листа, ако не са изсъхнали или почернели на места.

Ако сред зърната има почернели и изсъхнали, ги отстранете с върха на нож.

В тенджерата слагайте еднакви кочани, за да се сварят едновременно. Ако някои са по-големи, разполовете ги.

Продължителността на варенето зависи от степента на зрелост на царевицата. На млечната й стигат 20-30 мин., на по- зрялата – към 40 мин. Презряла царевица може да варите и 2-3 часа, докато
зърната омекнат. Имайте предвид обаче, че на преварената царевица зърната отново стават твърди и вкусът се влошава. Затова по време на варене опитвайте често зърната.

Използвайте тенджери с дебело дъно и стабилен капак. След кипването на водата намалете котлона. Не солете по време на варенето. Може да добавите във водата малко масло или захар за по-нежен вкус и повече сочност.

По-добре е да пуснете кочаните във водата, след като заври, а не да ги слагате в още студената вода

Царевица може да приготвите и в микровълнова, в пароварка, на фурна и скара. В микровълноватая слагайте необелена, с листата. Един кочан става готов за 6 мин. на мощност 800 вата.

Преди да печете царевицата, я накиснете необелена за 20 мин. в студена вода. После обелете най-външните листа, останалите внимателно обърнете назад и отстранете свилата. Намажете кочаните с масло, подправки, сол и ги завийте отново с листата. Печете на скара или във фурна около 20 мин. от всички страни. Ако са без листа, завийте ги в хартия за печене или фолио.

Царевицата е подходяща за замразяване на цели кочани или оронена.

Предварително бланширайте кочаните в солена вряща вода за 4 мин. Веднага след това ги сложете в леденостудена вода. После ги замразете цели или оронете зърната и замразете само тях.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.